2021-09-13

Держгеонадра опублікували алгоритм дій у відношенні випадків незаконного видобування

Держгеонадра оголосили детальний алгоритм проведення заходів:

Етап І. Отримання інформації про незаконне видобування корисних копалин

Незаконним вважається видобування корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення без отримання дозвільних документів (спеціального дозволу на користування надрами, в тому числі під час зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами, або в період між закінченням строку дії та прийняттям рішення щодо продовження строку дії спеціального дозволу на користування надрами). Перевірку проводить служба, а також розглядяються звернення громадян України та суб’єктів господарювання. 

Етап ІІ. Аналіз інформації

Служба направляє відповідні запити та отримує інформацію від ДНВП «Геоінформ України» про наявність спеціального дозволу на користування надрами та/або родовища корисних копалин на місці видобування корисних копалин (крім випадків виявлення вказаних фактів під час планової перевірки діяльності надрокористувачів).
За результатами проведеного аналізу, Держгеонадрами формуються матеріали (створюються карти, здійснюється копіювання матеріалів ліцензійної справи та матеріалів перевірки, звітності, звернень громадян України та суб’єктів господарювання) з метою надання можливості встановлення місця незаконного видобування, обсягу корисної копалини, обставин незаконного видобування тощо

Етап ІІІ. Зворотній зв’язок

Інформація про виявлені порушення вимог законодавства у сфері користування надрами направляється до правоохоронних органів.
У разі не підтвердження інформації про незаконне видобування корисних копалин направляється відповідне інформування заявнику.