2017-11-01

Держгеонадра оцінили запаси газу на шельфі Чорного та Азовського морів

Державна служба геології та надр України оцінює балансові запаси природного газу, який може бути видобутий на шельфі Чорного і Азовського морів, на рівні 48 мільярдів кубометрів. 

"Державним балансом запасів корисних копалин України станом на 01.01.2017 р. на шельфі Чорного і Азовського морів обліковуються видобувні запаси природного газу в кількості 37,51 мільярда кубометрів і 10,53 мільярда кубометрів відповідно", - повідомив тимчасово виконуючий обов’язки Голови Держгеонадр Олег Кирилюк.

Балансові запаси нафти на шельфі Чорного моря становлять 3,22 млрд. тон. На шельфі Азовського моря розробляється лише родовище "Стрілкове", видобуток газу на якому в 2016 році становив 11 мільйонів кубометрів".

Геологорозвідувальні роботи в морській акваторії потребують значних фінансових витрат. Такі роботи проводяться за допомогою морських суден та виконуються "Причорноморським державним регіональним геологічним підприємством" і Державним геофізичним підприємством "Укргеофізика". Через недостатнє державне фінансування геологорозвідувальних робіт, дослідження виконуються у незадовільних обсягах.