2015-11-18

Держгеонадра: обговорення шляхів реформування галузі з трудовими колективами підприємств

Особливість геології в тому, що вона повинна працювати на упередження, створювати запаси міцності для економіки держави. Тому необхідно мати об’єктивне бачення про те, на який ресурсний потенціал може розраховувати економіка не лише сьогодні, а й у найближчій перспективі, що зокрема залежить від ефективної діяльності державних підприємств геологічної галузі.

У зв’язку з дефіцитом державного бюджету останніми роками спостерігається недофінансування геологорозвідувальних робіт, що вже призвело до закриття цілої низки геологічних досліджень і, як наслідок, до скорочення обсягів геологорозвідувальних робіт. Крім того, критична ситуація в галузі із застарілим обладнанням, та застарілими методами проведення геологорозвідувальних робіт. 

Отже, з метою обговорення діяльності підприємств, що належать до сфери управління Держгеонадр України та вирішення нагальних питань, з 09 по 16 листопада 2015 року т.в.о. Голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін зустрівся з трудовими колективами: Державного підприємства «Українська геологічна компанія», Державного геологічного підприємства «Державна комісія з експертизи геологічних проектів та кошторисів «Геолекспертиза», Казенного підприємства «Кіровгеологія», Державного геофізичного підприємства «Укргеофізика» та представниками профспілок.

Проблема сталого розвитку та забезпечення приростів ресурсів і запасів корисних копалин може бути вирішена на основі реалізації широкого комплексу заходів, спрямованих на підвищення інвестиційної привабливості геолого-розвідувальних проектів, вдосконалення економічних механізмів регулювання надрокористування, посилення науково-технічного забезпечення геологічного вивчення надр і відтворення мінерально-сировинної бази.

У ході обговорень, зокрема, були розглянуті питання конкурентоспроможності державних геологічних підприємств у сучасних ринкових умовах та можливість їх ефективного функціонування без суттєвих обсягів державного фінансування.
За результатами зустрічей Микола Бояркін запевнив представників трудових колективів у всебічній підтримці з боку Держгеонадр України ініціатив підприємств геологічної галузі, спрямованих на підвищення ефективності розвитку МСБ.