2015-11-18

Іран хоче зайняти 10% світового газового ринку

Іран має намір зайняти 10% світового газового ринку, заявив директор з міжнародних зв'язків Іранської національної газової компанії (NIGC) Азізолла Рамезані.
 
За його словами, за найближчі 4 роки Іран планує збільшити видобуток газу практично вдвічі - з 660 млн на день до 1,1 млрд кубометрів за рахунок розробки найбільшого в світі родовища «Південний Парс», запаси якого оцінюються в 28 трлн кубометрів.
 
«Ми повинні змінити наш підхід з внутрішнього споживання газу на міжнародну торгівлю. Наразі наша частка глобального газового ринку дуже низька, незважаючи на величезні запаси», зазначив Рамезані.
 
Поки Іран експортує 55 млн кубометрів на день (20 млрд на рік). У наступному році експорт палива планується наростити на 18%.
 
Крім того, зі скасуванням санкцій і поверненням зарубіжних інвесторів Тегеран має намір відродити проект будівництва заводу з виробництва зрідженого природного газу (СПГ) в Ассалує (провінція Бушер). Перші партії СПГ підуть на експорт вже через 2,5 роки, заявив Рамезані.
 
Крім того, у найближчі три роки Іран має намір добудувати газопроводи в Пакистан і Оман (проекти були заморожені через санкції), після чого розпочати будівництво 1800-кілометрової труби до Туреччини. Звідти іранський газ буде доставлятися на європейський ринок, де може скласти конкуренцію паливу від «Газпрому».