2005-12-07

Бурштинова лихоманка у законі

Після того, як до людей дійшла інформація про те, що в поліських районах Рівненщини знайдено поклади бурштину, почалася лихоманка, схожа до тієї, на яку свого часу "перехворіла" Америка. Поліщуки ринули в ліси в пошуках сонячного каменю. Шукачі перетворювали лісові місцини в такі, де можна знімати фільми про війну, бо, як кажуть старожили, навіть тоді після бомбардувань у лісах було менше вибоїн та ям.

Першими, щоб врятувати ліси, забили на сполох лісівники. Згодом до них підключились і правоохоронці. При УМВСУ в Рівненській області навіть створили відділ спеціальної міліції, в обов'язки якого, крім інших, входило оберігати родовища сонячного каменю. Крім того, до операцій долучаються і дільничні інспектори, працівники ДАІ, інших міліцейських підрозділів. Отож почали більше виявляти нелегальних копачів бурштину: міліцейські зведення рясніють від таких фактів. Скажімо, нещодавно за дві доби лише на угіддях СПП "Азалія", що в Сарненському районі, міліція затримала 25 селян, які незаконно видобували бурштин, у них вилучено три мотопомпи кустарного виробництва, чимало сонячного каменю.

- Тільки в селах, що входять до складу Клесівської селищної ради, де проживає основна частина нелегальних старателів, з початку нинішнього року вилучено 63 пожежні мотопомпи, більш як 40 безгосподарних мотоциклів та 5 автомобілів, а також сім кілограмів бурштину. Навіть порушені 26 кримінальних справ за ст. 240 ККУ не зупиняють людей, - розповідає начальник Сарненського райвідділу УМВСУ полковник міліції Олег Адамець.

Отже, хоч би як правоохоронці боролися з бурштиновою лихоманкою, позбутися її не вдається. І це не дивно, оскільки вона має соціальне коріння. Більшість людей (а серед старателів - переважно ті, хто мешкає у сільській місцевості) гонять на пошуки сонячного каменю нестатки, спричинені безробіттям. Адже, за даними Рівненського обласного центру зайнятості, серед тих людей, які звернулися в їхню службу і перебувають на обліку як безробітні, 66,8 відсотка - із сільської місцевості.

Оскільки жодні каральні заходи не можуть поставити крапки в нелегальному старательстві, народний депутат Микола Шершун став ініціатором законодавчого вирішення проблеми. Іншими словами, запропонував конкретний шлях легалізації видобутку бурштину. Місцеві мешканці могли б створювати артілі, брати в оренду ділянки, які самі б охороняли, а також проводили рекреаційні заходи, коли запаси бурштину вичерпувались би. Крім того, автоматично вирішується проблема зайнятості сільського населення, а також додаткових надходжень коштів до бюджету від підприємництва, оскільки створювались би ще й пункти з прийому бурштину.

- Верховна Рада прийняла Закон України "Про внесення змін до статті 4 Закону України "Про підприємництво", який дає змогу зняти проблему нелегального видобутку бурштину, - розповідає Микола Шершун. - Тепер його реалізація залежить від того, чи підпише документ Президент.