2024-07-16

Бездіяльність Держгеонадр щодо ненадання спецдозволу визнана судом протиправною

До Житомирського окружного адміністративного суду звернулось ПрАТ "Корнинський кар`єр "Леопард" із позовом, в якому просили:
- скасувати припис ЦМВ ДДГК ДСГНУ про усунення ПрАТ "Корнинський кар`єр "Леопард" порушень вимог законодавства у сфері надрокористування;
- визнати незаконною бездіяльність ДСГНУ щодо невидачі наказу про поновлення дії спеціального дозволу на користування надрами № 2992 від 12.05.2003 та зобов`язати її видати наказ про поновлення дії спеціального дозволу.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що Товариством не допущено жодного порушення, вказаного у приписі, оскільки земельна ділянка перебуває в оренді, робочий проект погоджений, а вимоги щодо необхідності проведення повторної експертизи та оцінки запасів не існує. Також вказав, що у зв`язку із скасуванням вимоги щодо необхідності проведення повторної державної експертизи та оцінки запасів, відпала підстава для зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами, а тому відповідач мав видати наказ про поновлення його дії, проте цього не зробив, що свідчить про його протиправну бездіяльність.

Рішенням Житомирського окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою Сьомого апеляційного адміністративного суду, адміністративний позов задоволено. Постановою Верховного Суду рішення Житомирського окружного адміністративного суду від та постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду скасовано, а справу направлено до суду першої інстанції на новий розгляд. Відповідач у наданому в ході розгляду справи відзиві на адміністративний позов проти задоволення позовних вимог заперечує, посилаючись на те, що перевірку та винесення припису здійснено уповноваженими особами ДСГНУ, усі зафіксовані порушення мали місце та не усунуті позивачем.

Дослідивши справу, суд задовольнив позов Товариства та вирішив:

  • Визнати протиправним та скасувати припис ЦМВ ДДГК ДСГНУ.
  • Визнати протиправною бездіяльність ДСГНУ щодо не поновлення Товариству дії спеціального дозволу на користування надрами № 2992 від 12.05.2003.
  • Зобов`язати ДСГНУ поновити Товариству дію спеціального дозволу.
  • Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань ДСГНУ на користь Товариства 3 тис 842 грн. витрат судового збору.