2024-07-16

АРМА забезпечило надходження до бюджету 748 млн грн

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) забезпечило надходження до Державного бюджету України чергового траншу у розмірі 747 725 152,25 гривень. Це стало можливим, оскільки Нацагентство передбачило в договорі управління з ПАТ “УКРНАФТА” надходження до державного бюджету у розмірі 90% від отриманого прибутку. Йдеться про управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, а саме: корпоративних прав у статутному капіталі ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння».

АРМА вдалося забезпечити надходження до бюджету, ініціювавши додаткове розпорядження Уряду про перерозподіл 7 акцій акціонерів. Саме це дало можливість ПАТ “УКРНАФТА” здійснити збір акціонерів та перерозподілити дивіденди швидше.

“Перший крок зроблено. Водночас Національне агентство веде системну роботу щодо забезпечення продовження дії договору управління та сталості надходжень. Зокрема щодо поновлення процесу видобутку газу на Сахалінському родовищі. АРМА не зупиниться”, - наголосила Олена Дума.

Для поновлення процесу видобутку газу на Сахалінському родовищі Нацагентство здійснило наступні кроки:

✅ Звернулося до Офісу Генпрокурора з метою для захисту національних інтересів ще у грудні 2023 року;

✅ Звернулося до Ради національної безпеки та оборони із проханням розв'язання питання щодо видобутку газу на Сахалінському родовищі;

✅ Звернулося до Верховного Суду із касаційною скаргою на постанову Шостого апеляційного адміністративного суду щодо зупинки видобутку газу;

✅ Ініціювало та провело робочі зустрічі з Головою Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування, представниками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної служби геології та надр України та ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння»;

✅ АРМА залучено третьою особою до участі у розгляді справи щодо поновлення ліцензії на видобуток газу на Сахалінському родовищі 

✅ Нацагентство ініціювало внесення змін до Кодексу України про надра щодо можливості видобутку газу на Сахалінському родовищі без спецдозволу під час війни для подальшого забезпечення таких же надходжень до Державного бюджету України.

“Вже за 2024 рік АРМА забезпечило надходження 1,618 млрд гривень до держбюджету. Ці кошти - це не просто цифри на папері. Це в 47 разів більше ніж за весь 2022 рік. Це реальна підтримка нашої армії, це допомога нашим громадянам, які постраждали від війни, це внесок у відбудову нашої інфраструктури. І це тільки початок нашої роботи», — підкреслила Голова АРМА Олена Дума. 

Ця сума включає окрім коштів від управління активами, 110 мільйонів гривень від реалізації активів, 25 мільйонів митних платежів та 433 мільйони доходу від військових облігацій, які АРМА придбало на суму 5,5 мільярдів гривень (4,165 млрд грн та 31 млн дол США).