2014-06-04

А.Яценюк: ми повинні максимально підняти обсяг власного видобутку газу

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк

3 червня Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк виступив у Верховній Раді України. У своєму виступі пан Яценюк розповів про стан перемовин між Україною та Росією щодо газових питань, про реформування енергетичної галузі країни та НАК «Нафтогаз України» зокрема, а також закцентував на необхідності максимально підняти обсяг власного видобутку газу.

"Окремо ми хотіли би зазначити про необхідність реформування в цілому енергетики країни. Виходячи з того, що протягом останніх 5 років взагалі не було збільшено інвестиції у власний видобуток, ситуація по власному видобутку є вкрай складна. Для того тільки, щоб зберегти хоча би принаймні обсяги власного видобутку, нам необхідні значні інвестиції або в будівництво ДКС – дожимні компресорні станції, а для того, щоб збільшити такий обсяг виробництва, нам необхідні мільярдні інвестиції в буріння. Таке буріння мінімум займає рік, максимум займає два роки, в залежності від того, який обсяг таких інвестицій буде вкладений. Той обсяг, який передбачається протягом цього року, - це 2,2 мільярда гривень, - це крапля в морі.
Саме тому ще один з наших важливих елементів – це залучення іноземних компаній і української компанії «Укргазвидобування» і збільшення обсягів інвестування для того, щоб максимально підняти обсяг власного видобутку газу.

Що стосується енергетичної політики, то вона повинна складатися з двох блоків. Перше – більше добуваємо, друге – менше споживаємо. Основне споживання – це, звичайно, приватний сектор, і основне споживання – це, звичайно, теплокомуненерго. На теплокомуненерго нам не вистачає власного газу, який є газ власного видобутку. На теплокомуненерго ми повинні придбавати 8,2 мільярда кубічних метрів газу імпортованого. Ви розумієте, що теплокомуненерго – це саме те, що дає тепло і гарячу воду, саме те, що гріє наші хати зимою. У зв’язку з відсутністю газу власного видобутку для теплокомуненерго ми зобов’язані, що вже було зроблено, піднімати тарифи, але так само ми зобов’язані в першу чергу інвестувати в теплокомуненерго для зменшення собівартості і для збільшення енергоефективності української енергетичної системи."

Повністю текст виступу опубліковано на Урядовому порталі http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article;jsessionid=7A80DC1D8FEBE14D8988311F67700F78.vapp53?art_id=247359427&cat_id=244823857.