2024-08-05

Австрія включить у стратегію безпеки відмову від російського газу

Правляча коаліція Австрії ухвалила рішення внести у нову безпекову стратегію країни мету відмовитися від російського газу до 2027 року, повідомила австрійська газета Kurier.

Як зазначається, нова безпекова стратегія Австрії зараз перебуває на стадії завершення. За даними газети, готову стратегію може бути представлено ​​найближчими тижнями.

Як повідомляла австрійська газета der Standard, росія залишається найбільшим постачальником газу в Австрію.

У березні 2024 року російська частка у газових постачаннях становила 93%, у квітні — 81%, а у травні, згідно з останніми даними, — 90%. За інформацією видання, з березня до травня Австрія імпортувала з росії газу більше, ніж за весь період із червня 2022 року.

У лютому міністр енергетики Австрії Леонор Гевесслер заявила про плани вивчити можливість виходу із довгострокових контрактів між компанією OMV і "газпромом", які діють до 2040 року. Пізніше в OMV повідомили, що для відмови від російського газу необхідно створити правову основу, і в разі потреби компанія зможе повністю забезпечити споживачів в Австрії газом, що не постачається з росії.

Як заявляв у березні міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг, країна планує повністю відмовитися від російського газу до 2027 року.