2019-11-12

Андрій Фаворов: «Стратегія видобутку повинна бути економічно виправданою»

«Галузі не потрібні куби газу за будь-яку ціну. Галузі потрібно багато грошей, щоб витягти ці куби з-під землі. Це актуально і для державних компаній, і для приватного бізнесу», – зазначив директор інтегрованого газового бізнесу Нафтогазу України Андрій Фаворов під час панельної дискусії на Київському міжнародному економічному форумі 8 листопада поточного року.

Зосереджуватися на ефективних свердловинах, які за мінімальних витрат дадуть максимальний ефект, більше вкладати у геофізику та сейсміку – це кроки, які дадуть змогу поліпшити економіку газовидобутку.

Родовища Укргазвидобування, виснажені на понад 80%, Фаворов порівняв із вичавленим лимоном і уточнив, що за такої ситуації складно зробити істотний і швидкий прорив у нарощуванні обсягів видобутку українського газу. Останні 5 років компанія докладає значних зусиль, щоб утримати базовий видобуток блакитного палива.

Проте, за словами Фаворова, саме зараз слушний час, для того щоб закласти основу майбутнього розвитку галузі. «Ми вітаємо та підтримуємо рішення уряду щодо впровадження прозорого механізму отримання нових спецдозволів. За останні 12 місяців було проведено більше аукціонів, ніж за останні 5 років. Однак результат від нових ділянок можна буде отримати тільки за 3-4 роки. До цього ми підвищуватимемо ефективність на наявних родовищах за рахунок більш точної оцінки геологічних ризиків і збільшення аналітики щодо запасів.»

Довідково

Ресурсний портфель Укргазвидобування налічує 142 родовища, 75% з яких виснажені на 87%. Щороку компанія інвестує кошти для утримання обсягів природного падіння, які становлять понад 1,5 млрд кубометрів.