2016-08-05

Американське посольство зацікавилось українськими надрами

3 серпня, відбулася офіційна зустріч представників економічного відділу посольства США з керівництвом Державної служби геології та надр України. Головна тема зустрічі – обговорення незаконного видобутку бурштину. У результаті зустрічі домовилися про співпрацю та обмін інформацією.

На зустрічі економічний відділ посольства США в Україні представляли Ізабель Завіолі та Євгенія Вострікова. Окрім теми бурштину, йшлося про законодавчі нюанси щодо надрокористування та розвитку галузі в цілому.

«Ми задоволені зустріччю – з боку посольства США побачили щиру зацікавленість проблемою незаконного видобування бурштину в Україні. Ретельно обговорили всі ініціативи Держгеонадр щодо раціонального використання цієї копалини. Також ми домовились про співпрацю та обмін інформацією, що сприятиме у вирішенні складної ситуації, яку маємо сьогодні», – прокоментував результати зустрічі Микола Бояркін, керівник Державної служби геології та надр України.

Під час зустрічі представники посольства США обговорили низку планів і законодавчих планів Державної служби геології та надр України. За словами Миколи Бояркіна, бурштинові війни – це наслідок багатьох процесів соціального та адміністративного характеру. «Ми пропонуємо збільшити видачу спецдозволів на користування надрами, але для цього необхідне повне розуміння і підтримка з боку обласних рад. Далі маємо зрозуміти, яку геологічну інформацію можемо запропонувати інвестору. Тому Служба працює над створенням єдиної «геологічної бібліотеки». А саме – над оцифровуванням каталогу геоданих та залученням потужних геологічних компаній. Своєю присутністю на українському ринку такі компанії доведуть, що в нашу країну варто інвестувати. Це все – обов‘язкові складові на шляху реформування геологічної галузі. Тому ми раді, що нас почули представники США», – резюмував Микола Бояркін.

Довідка.
Для Державної служби геології та надр України пріоритетний напрямок на 2016 рік – створення єдиного геологічного каталогу. Сьогодні вже оцифровано 25% геоданих України. Служба залучає міжнародні геологічні компанії – два іноземних підприємства вже дали згоду на відкриття офісів в Україні (Gerald Metals з Швейцарії та Commodity Minerals з Австралії).

Зазначимо, що Gerald Metals - одна з найпотужніших світових компаній, що займається видобутком кольорових та дорогоцінних металів. Працює на п‘яти континентах, у 40 країнах світу, у 18 з них має офіси. Паралельно тривають перемовини з іншими геологічними компаніями.