2021-05-25

200 науковців підписали звернення UNCG на підтримку "Смарагдової мережі"

У 2020 році до Верховної Ради було подано проєкт Закону України №4461 «Про території Смарагдової мережі», який має на меті створити мережу природоохоронних територій та впровадити положення Директиви № 2009/147/ЄС про збереження диких птахів та Директиви № 92/43/ЄС про збереження природних оселищ та видів природної фауни і флори. 

Функціонування Мережі дозволить запобігти численним екологічним катастрофам через нераціональне господарювання й знищення природних екосистем. Смарагдова мережа, на відміну від територій ПЗФ, передбачає конкретні заходи, спрямовані на охорону окремого виду чи оселища, що забезпечується процедурами визначення територій, їх ефективним управлінням, а також проведенням оцінки впливу на території Мережі видів діяльності, що можуть негативно впливати на ці території. Обмеження, які запроваджуються на цих територіях, часто незначні й враховують потреби конкретного виду чи природного оселища, а традиційний спосіб землекористування не забороняється, а навпаки підтримується.

Підтримати законопроєкт «Про території Смарагдової мережі» народних депутатів закликають доктори та кандидати наук. Ідеться про представників 21 установи Національної академії наук України; 27 державних ВНЗ та їх відокремлених підрозділів; 2 наукових установ Національної аграрної академії наук, 16 природоохоронних установ Міндовкілля України та 9 інших наукових установ, а також 2 університетів інших держав та 21 громадської організації (зокрема 3 міжнародних), де працюють українські науковці.

Збір підписів науковців триває і кожен бажаючий може залишити свій підпис.