2016-11-17

10 компаній намагаються незаконно отримати спецдозвіл на видобуток бурштину

10 компаній хочуть змусити Державну службу геології та надр України видати спецдозволи на видобуток бурштину в обхід дозвільної процедури. Вони намагаються через суд отримати спеціальні дозволи на користування надрами з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки покладів бурштину без відповідного аукціону. Раніше ці підприємства отримали відмову через відсутність відповідних погоджень. Зазначимо, компанії апелюють власністю цілісних майнових комплексів для видобутку. Однак, від квітня цілісний майновий комплекс не є підставою для отримання спецдозволу без аукціону.

Йдеться про такі компанії як: ТОВ «Амбер Ресерчінг компані», ТОВ «Поліська старательська артіль», ТОВ «Геодевелопмент», ТОВ «Геопошук Ємільчине», ТОВ «Амбер Майнінг Компані», ТОВ «Інвестнерудпром», ТОВ «Георесерчінг», ТОВ «Зірка Рівненщини», ТОВ «Рівнерудпром» і ТОВ «Перша Волинська старательська артіль». Позивні заяви цих підприємств зараз перебувають у Рівненському окружному адміністративному суді, Окружному адміністративному суді міста Києва та Волинському окружному адміністративному суді.

Ці компанії хочуть в обхід дозвільної процедури отримати спеціальні дозволи на користування надрами покладів бурштину. Вони керуються підставою власності цілісного майнового комплексу, побудованого (реконструйованого) з метою видобування та переробки корисних копалин з ділянки надр, на користування якою надається дозвіл, або такий майновий комплекс надано надрокористувачу в оренду (пп. 8 п. 8 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами № 615). Проте вкотре наголошуємо, що цей пункт, який передбачає отримання спецдозволу без аукціону, виключений з Порядку 615 на підставі Постанови Кабінету Міністрів України № 277 від 06.04.2016 року.

Окрім цього, у цих підприємств відсутні правові підстави для отримання спеціальних дозволів, оскільки вони не мають необхідних погоджень органів державної влади (п. 9 Порядку 615).

Таким чином, ці компанії намагаються в обхід дозвільної процедури отримати спецдозволи на користування корисними копалинами загальнодержавного значення.