2019-02-06

Визначено склад чергової експедиції українців до Антарктиди

У 2019 році зимувати на станцію «Академік Вернадський» вирушать 10 чоловіків і дві жінки.  Як повідомляє Міністерство освіти і науки, конкурсна комісія визначила основний склад 24-ї річної української антарктичної експедиції. Згідно з повідомленням, її очолить доцент кафедри зоології Львівського національного університету ім. І. Франка Ігор Дикий. Як зазначають у Міносвіти, 8 учасників планованої експедиції раніше вже хоча б раз зимували на станції, а четверо поїдуть вперше.

«Одна з учасниць працюватиме на станції лікарем (медик-волонтер), а інша проводитиме дослідження з біології. Серед чоловіків також один вчений біолог, двоє – геофізики (Євген Бріллінг - Інститут геофізики ім. Субботіна НАНУ, Закарпаття) та Богдан Гаврилюк (Радіоастрономічний інститут НАНУ, Харків), троє – метеорологи, а також системний механік, дизеліст-електрик, системний адміністратор зв’язку, кухар», – йдеться в повідомленні.

Виїзд в Антарктиду заплановано на кінець березня 2019 року. Семеро майбутніх зимівників – кияни, по одному зі Львова, Харкова, Одеси, Закарпаття та Херсонщини, уточнили в Міносвіти.

Для  24-ї експедиції вперше провели відкритий відбір учасників, які подавали документи упродовж жовтня-листопада 2018 року (загалом 178 людей, 32 – жінки).

Україна – одна з 30 країн світу, яка має постійну станцію в Антарктиці, працюючу цілий рік.

На початку 2019 року стало відомо, що станцію "Академік Вернадський", вперше із дня передачі її Україні, капітально відремонтують та модернізують.