2015-05-28

Між Норвегією та Росією погіршуються відносини через видобуток нафти в Арктиці

Колись теплі стосунки між Норвегією та РФ погіршилися настільки, що є реальний шанс, що кипіння почуттів може перерости в серйозний конфлікт й призвести до порушення співпраці в нафтовій і газовій галузі, вважають експерти.

Поки, незважаючи на підвищену напруженість у відносинах між Сходом і Заходом через конфлікт в Україні, обидві країни змогли зберегти свої взаємні інтереси. Однак, за останні місяці гострі дипломатичні інциденти через буріння нафтових свердловин на віддалених арктичних островах архіпелагу Шпіцберген вже посилили напруженість між Москвою і Осло.

Нагадаємо, у 2010 році Норвегія та Росія домовилися про компроміс на лінії розмежування в Баренцевому морі, завершивши тим самим 40-річний прикордонний спір, який аж ніяк не сприяв ефективній розробці нафтових і газових ресурсів. Крім того, у 2012 році сторони підписали угоду про співпрацю, в якій зазначалося, що вони спільно досліджуватимуть морські прикордонні області Росії та Норвегії і проводитимуть спільні технічні дослідження на двох берегових російських активах.

Два місяці тому компанія Statoil заявила, що продовжує свій рух до поглиблення відносин з «Роснєфтью», незважаючи на міжнародні санкції проти останньої. Однак, суперечки через буріння а Арктиці деякі експерти вважають потенційно дуже небезпечними для відносин Норвегії та РФ у нафтовій галузі.