Дайджест

2020-11-12

Не літієм єдиним або чи стане калій новим “BATTERY ELEMENT”?

Марина Малова, 11.11.2020, Національна асоціація добувної промисловості України

Енергія править світом, проте світ швидко змінюється. Змінюються і вимоги до джерел постачання енергії – вони мають бути екологічно чистими, безпечними та разом з тим енергоємними і довговічними. У цьому світлі швидко зростає попит на широкомасштабні, стійкі та “зелені” системи зберігання енергії. Передусім – це літій-іонний акумулятор (LIB), що широко використовується для різних цілей господарської і побутової діяльності людини завдяки своїм унікальним характеристикам.Однак його доцільність та життєздатність як довгострокового рішення завжди під питанням через брак і нерівномірність географічного розподілу ресурсів літію та токсичність видобувного процесу. Саме в цьому контексті стають важливими альтернативні літій-іонним системи накопичення енергії. Але що може замінити майже незамінний елемент? Відповідь знайшли австралійські вчені з Політехнічного інституту Ренсселера (RPI) під керівництвом професора Нікхіла Кораткара, створивши калієву батарею, яка має властивості по продуктивності як у літій-іонних аналогів.

2020-11-10

Світ впритул підійшов до освоєння корисних копалин на Місяці

Георгій Попов, Національна асоціація добувної промисловості України, 09.11.2020

Наступного року весь світ буде відзначати грандіозну подію в історії нашої цивілізації. Пройшло 60 років з моменту, коли освоєння космічного простору стало реальністю. Здавалося, ще “вчора” Сергій Корольов двічі не зміг отримати Нобелівську премію через радянський режим секретності, а вже сьогодні Ілон Маск підкорює космос і є чи не найвідомішою людиною на планеті. Змінилися і буденні очікування від можливого опанування найближчих планет. Завдяки програмі SpaceX космічна логістика стає доступною для широких ринкових кіл. Для нас актуальним стає ресурсна складова міжпланетних програм, аніж контакти з іншими світами. І такий дослідницький прагматизм є цілком виправданим. Людство перетнуло червону лінію і ми вже живемо «в борг» у нашої планети. Розвиток технологій дозволяє нам не тільки планувати ефективне ресурсне користування, а й готуватися до нових космічних одиссей. Тільки тепер місце золотого руна займуть надра Місяця, Марсу, поясу астероїдів та супутників Юпітера.

2020-11-03

Мрія Маска: світові запаси кобальту.

Георгій Попов, Національна асоціація добувної промисловості України, 02.11.2020

Добувна галузь стрімко змінює свої пріоритети. Місце традиційних продуктів виробництва захоплює низка так званих “battery metals” – сполук, які необхідні промисловості для виготовлення акумуляторних батарей, напівпровідників та комунікаційних елементів. Про це вже заявили найбільші світові надрокористувачі – Glencore та BHP. Наша Асоціація вже писала про такі елементи як нікель, цинк, літій та мідь. Сьогодні мова буде йти про надзвичайно красивий метал, без якого неможливо уявити сучасні електрокари, смартфони та авіаційні двигуни. Отже, зустрічайте короля синього спектру ‒ кобальт. Людство відкрило кобальт близько трьох століть тому, і аж до недавнього часу цей метал, традиційно використовуваний для легування сталі або в якості нафтохімічного каталізатора, не зараховувався до ряду найбільш «популярних» елементів періодичної системи. Однак зростаюча роль транспортних засобів з електродвигуном звела кобальт в пантеон ключових металів XXI століття. Поряд з ним частіше згадуються літій та нікель, «супутником» яких кобальт є під час видобутку. Проте цей метал має унікальний цикл виробництва, переробки і збуту, який може викликати неабиякі пристрасті на світових товарних біржах.

2020-10-28

Стан гірничої освіти в світі: уроки та перспективи для України

Георгій Попов, Національна асоціація добувної промисловості України, 28.10.2020

В цьому матеріалі ми хочемо поговорити про ще одну важливу ресурсну складову, необхідну для побудови успішної гірничодобувної промисловості в нашій країні. І цей ресурс – люди, фахівці які кожен день наповнюють кар’єри та добувне приладдя власними знаннями та духом прогресу. Де навчаються геологи та які особливості має сучасна геологічна та інженерна освіта? НАДПУ розбиралася для вас. Спеціальність «гірнича справа» – це освоєння надр Землі, їх вивчення та використання. Гірничі інженери займаються видобутком корисних копалин та переробкою, а також супутніми дослідженнями, розробкою професійних технологій і програмного забезпечення. Працюючи на шахтах і інших розробках, інженери проводять видобуток і транспортування корисних копалин, вентиляцію, проведення гірничих виробок, а також підтримують шахти в стані, необхідному для експлуатації. В сучасних умовах зростаючого споживання мінеральної сировини та зростаючих потреб людства в нових корисних копалинах, професія гірського інженера не втрачає актуальності та стає все більше технологічною, використовує широке коло провідних комп’ютерних досліджень.

2020-10-23

Чи є в Україні нікель?

Марина Малова, 21.10.2020, Національна асоціація добувної промисловості України

У епоху, коли ринок електрокарів завойовує все ширші горизонти, на зміну традиційній вуглецевій енергетиці приходить “зелена”, метали групи “battery elements” стають індикатором рівня розвитку країни. Одним із таких металів є нікель. Нікель відноситься до групи важких кольорових металів і використовується в різних галузях індустрії, починаючи з виробництва легованої сталі і закінчуючи високотехнологічними розробками у медицині і електротехніці. Нікель – це елемент, який у природі існує у вигляді ряду оксидів, сульфідів і силікатів. Його важливість пояснюється унікальними властивостями: додавання нікелю у сплави підвищує їх міцність, зносостійкість, корозійну стійкість, підвищує тепло і електропровідність, покращує магнітні і каталічні властивості. У ряді галузей промисловості, наприклад, при виготовленні реактивних двигунів, сплави нікелю, незамінні. Це метал, який наразі визнано одним із найцінніших матеріалів, що видобувався у 20-21 століттях. На сьогоднішній день видобутком і переробкою нікелевих руд займаються 22 країни світу. Лідерами галузі вже довгий час залишаються Росія (22-23%), Канада (17-18%), Австралія (10-11%) та Нова Каледонія (10-12%). До списку крупних виробників входять Індонезія і Куба. Руди найвищої якості добуваються на Філіппінах, у Новій Каледонії, Росії та Індонезії.

2020-10-07

Добувна промисловість 2020: ентузіазм та мудрість. Головне з дослідження PriceWaterhouseCoopers

Георгій Попов, Національна асоціація добувної промисловості України, 05.09.2020

«Велика четвірка» аудиторських компаній регулярно публікує річні звіти, в яких фундаментально аналізується глобальний сировинний ринок. Нещодавно PriceWaterhouseCoopers (PWC) випустили свій аналітичний матеріал, в якому розглянули вплив пандемії коронавірусу на діяльність Топ-40 видобувних компаній світу. Звіт інтернаціональною командою підготували 16 співробітників PWC, які репрезентують головні регіони світового майнінгу. Національна асоціація добувної промисловості України наводить короткий огляд найцікавіших частин аналітики «коронавірусного року»: аналогічні за впливом кризи відбувались в сучасній історії лише двічі, вважають аналітики – у 1944 під час Другої світової війни та після глобальної рецесії 2009 року.

2020-09-28

Чи стане Україна другим Катаром? Про перспективи шельфової розробки нафтогазових родовищ.

Георгій Попов, Національна асоціація добувної промисловості України, 28.09.2020

Кожного разу, після зміни влади в Україні, наші громадяни стають свідками грандіозних обіцянок, які стосуються енергетичної галузі. Країні критично не вистачає власних виробничих потужностей «блакитного» палива. А це означає, що напівфантастичні історії про вирішення енергетичних проблем за 10-15 років стають більш привабливими для найвищого державного менеджменту. Ще в минулому десятиріччі в масовій свідомості панувала думка про наближення кінця ери вуглеводнів. Лунали авторитетні думки, що розвіданих запасів нафти вистачить до 2050-2060 рр. Саме тому тренд переходу на «зелену» енергетику, який охопив добувну галузь в останні роки, пов’язаний не тільки з тиском екологічних активістів. Краще сказати, що «зелена» хвиля визначалася, як стратегія енергонезалежності для розвинених країн.

2020-09-22

Боротьба за Чорне Море, або Хто відвоює газовий Клондайк?

Сергій Чигир, 22.09.2020, OilPoint

Туреччина заявила про виявлення в Чорному морі великого газового родовища. Стамбул готується забезпечити країну блакитним паливом на роки вперед, в той час як Україна через непрофесіоналізм уряду втратила чергові 1,5 року. (рос) Одна из наиболее энергозависимых стран Европы вскоре может перейти из лиги крупнейших нетто-импортеров газа в его экспортеры. Турция заявила, что нашла в Черном море большие залежи газа и теперь сможет обеспечить себя голубым топливом на годы вперед, снизив зависимость от импорта. Сейчас страна активно занимается разведкой новых месторождений в Черном и Средиземном морях. Для Украины это хороший урок, ведь мы до сих пор не приступили к разработке своего черноморского участка. После аннексии Крыма Украина сильно потеряла в добыче газа и до сих пор не сумела восстановить былые позиции.

2020-08-25

Як під час кризи втриматися на плаву в нафтогазовидобувній галузі

Що відбувається на ринку видобутку нафти і газу під час кризи та як забезпечити ліквідність компаній.

21 серпня 2020 р., Віктор Гладун, "Економічна правда"

...Ситуація, у якій працюють нафтогазові компанії в Україні, ще гірша. Непрості геологічні умови для видобутку, складна фіскальна система з утричі завищеними ставками в розмірі 29% і постійна економічна турбулентність не сприяють розвитку одного з найбільших бюджетоутворюючих секторів. Український сектор видобування газу і нафти у 2020 році демонструє зниження видобутку. Найбільше падіння – у державної компанії "Укргазвидобування". Приватні компанії показують помірне зростання, що є вагомим аргументом на користь необхідності зменшення державної частки у видобувному секторі. Приватні компанії в усьому світі довели свою більшу ефективність в порівнянні з державним сектором – настав час і в Україні повернутися обличчям до приватного бізнесу. Зокрема, британська JKX Oil&Gas за результатами роботи в першому півріччі змогла збільшити загальний видобуток на 3%. Цього вдалося досягти завдяки вчасній переорієнтації на видобуток нафти та газового конденсату. Український актив групи, СП ПГНК, збільшив виробництво цих вуглеводнів на 20%. Проте видобуток газу має негативну тенденцію: скорочення показників на 5% порівняно з тим же періодом 2019 року...

<< | < | 8 | > | >>