Дайджест

2020-08-21

Метал, що несе світло. Світовий ринок міді та втрачені можливості України.

Георгій Попов, Національна асоціація добувної промисловості України, 20.08.2020

Україна надзвичайно багата на руди металів, що дозволяє нам будувати диверсифіковану та різногалузеву економіку, що б відповідала надсучасним ринковим тенденціям. Питання лише в одному – чому руди світового металу номер 2 залишаються драйвером економічного зростання лише на папері? Глобальна сировинна економіка вже давно стала конкурентним полем боротьби між невеликою кількістю країн та добувних компаній. Особливо помітно це на ринках основних руд металів: залізної, титанової, уранової та алюмінію. Для успішної конкуренції, коли геологорозвідка та початок виробничого процесу потребують величезних капіталовкладень, маленькі компанії вимушені займатися розробкою таких руд, як золото, тантал, літій та інших рідкісноземельних елементів. Особливе місце в цьому переліку займає мідь. Мідна руда посідає друге місце в світовій торгівлі металевими корисними копалинами. На найбільших біржових майданчиках світу позиції міді так само широко представлені, як і залізна руда та нафта, хоча обсяги видобутку, виміряні в тоннах, значно менші. Показники цін на мідь, засновані на ф’ючерсних контрактах, тобто які торгуються на кілька місяців наперед, вже давно стали індикатором здоров’я економіки та показником для наукового прогнозування економічного зростання.

2020-08-19

“Голландські аукціони”‒ дилема для сфери надрокористування?

Минулого тижня 8 ділянок газу нафти та конденсату не знайшли своїх покупців на електронних аукціонах, організованих Державною службою геології та надр України. Безумовно, ринкова кон’юктура цін на вуглеводні аж ніяк не сприяє розвитку проектів із вид

Георгій Попов, 18.08.2020, Національна асоціація добувної промисловості України

Для початку необхідно уникнути неточних трактувань та окреслити всю процедуру проведення таких аукціонів. Отже, голландський аукціон – це модель аукціону, на початку якого (початкова) стартова ціна активу дорівнює його номінальній вартості. Під час сесії відкритих торгів через рівні проміжки часу ціна автоматично і покроково знижується на крок аукціону – 1%. Таким чином, протягом дня торгів ціна може знизитися з 100 до 20% від номіналу. Кожен учасник аукціону може зупинити торги на прийнятному для себе рівні ціни, натиснувши кнопку «купити». Це завершує автоматичне покрокове зниження ціни лота. Далі за правилами іншим зареєстрованим учасникам аукціону дається час, щоб подати свою закриту цінова пропозиція (sealed-bid), яка повинна перевищувати ставку, на якій зупинилося зниження ціни. Період для подання закритих цінових пропозицій буде починатися в однаковий час, незалежно від часу скоєння ставки і триватиме 10 хвилин. Наприклад, якщо ставка зроблена в 11 або в 13 годин, – період подачі закритих цінових пропозицій все одно буде починатися тільки в період з 16:15 до 16.55.

2020-08-17

Місія (не)здійснена: чи знайдуть українці родовища «синього» водню?

Ксенія Оринчак, Національна асоціація добувної промисловості України, 17.08.2020

Воднева революція охоплює світ. Уже мало хто сумнівається, що це є енергетичне майбутнє людства. Який водень переможе – «синій» чи «зелений» – не так важливо. Головне – це нульові (або значно зменшені) екологічні забруднення, дешевизна, майже невичерпні запаси… Водень давно використовують у промисловості, віднедавна – на ньому вже їздять машини і навіть потяги. Далі він має прийти, що називається, в кожну хату – замінити традиційні енергоносії. Японія, Австралія, США, країни Європи мають стратегічні програми і деталізовані багаторічні плани впровадження водневих технологій. А що Україна? У широкому сенсі водень у нас поки що використовують тільки на промислових об’єктах, до вжитку у побуті (енергетичному) ще далеко. Наблизити цей час намагаються вчені Інституту геологічних наук НАН України, який віднедавна є членом Національної асоціації добувної промисловості України.

2020-08-14

Продати не можна закрити: в Кабміні визначилися з майбутнім вугільної галузі

Микола Романюк, OilPoint, 12.08.2020

Ольга Буславець нарешті отримала “вугільних” заступників, які вже встигли презентувати програму дій на найближчий час. Дива не сталося – на більшість держшахт очікує ліквідація. Месяц назад Кабинет министров назначил двух новых заместителей министра энергетики – Максима Немчинова и Александра Зорина. Оба в угольной отрасли – люди с именем. Немчинов занимался углепромом на разных должностях в Министерстве энергетики, а Зорин возглавлял госпредприятие «Волыньуголь» и комиссию по реорганизации ГП «Мирноградуголь». Исполняющая обязанности министра энергетики Ольга Буславец, комментируя новые назначения, была немногословна. По ее словам, один из новых замов будет отвечать за операционную деятельность, второй займется вопросами реформирования отрасли. По информации OilPoint, полномочия Зорина и Немчинова распределились следующим образом: на первого возложили функции главного замминистра «по углю», который будет заниматься операционной деятельностью отрасли. Немчинов, в свою очередь, будет отвечать за стратегию – приватизацию и ликвидацию госшахт, но также займется некоторыми вопросами нефтегазовой отрасли.

2020-08-07

Що таке міжнародні системи оцінки запасів корисних копалин та чому вони потрібні Україні?

Георгій Попов, Національна асоціація добувної промисловості України, 06.08.2020

Дискусії про реформування сфери надрокористування в Україні вже давно носять доволі спорадичний характер, в результаті чого суспільство залишається без чітких відповідей на запитання з приводу головних принципів модернізації галузі та підвищення конкурентоздатності української сировини на світовому ринку. В міжнародній практиці основним документом, який дозволяє оцінити стан мінерально-сировинної бази гірничого підприємства є звіт про мінеральні ресурси та запаси, який складається з метою отримання підприємством банківських кредитів та виходу на IPO (Initial Public Offering). В більшості випадків ці звіти формуються на основі того, чи іншого національного кодексу, який відповідає шаблону CRIRSCO.

2020-08-06

Хто чи що блокує надання висновків з оцінки впливу на довкілля та коли повноцінно запрацює закон № 733-IX?

Національна асоціація добувної промисловості України, 05.08.2020

...Приписи ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» не дозволяли отримати висновок з ОВД без проведення громадських слухань, а карантинні обмеження фактично унеможливили їх здійснення та позбавляли суб’єкта господарювання права отримати висновок чим, відповідно, блокували можливість розпочати планову діяльність у майже всіх сферах суспільного життя: будівництво, виробництво, реконструкція старих об’єктів інфраструктури та модернізацію виробничих потужностей, рекультивація порушених внаслідок господарської діяльності земель. З метою налагодження процедури видачі висновків з оцінки впливу на довкілля було прийнято Закон України «Про внесення зміни до статті 17 Закону України “Про оцінку впливу на довкілля” щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», який набув чинності 17.07.2020...

2020-07-30

Ексголова УГВ Ілля Рибчич: для збільшення видобутку в «Укргазвидобування» були тільки гроші

Наталя Фреїк, 30.07.2020, Інформаційне агентство OilPoint

...На хвилі модного сьогодні тренду пошуку заміни «новим недосвідченим» росте ліквідність «відомих професіоналів» . Фактично держава стоїть на порозі прикладної реалізації прислів’я «нове – це добре забуте старе» . І професіонали добре це відчувають. Приміром, екскерівник «Укргазвидобування» Ілля Рибчич за останні місяці роздав вже декілька інтерв’ю, в кожному з яких червоною ниткою проходить проста теза: держкомпанія в кризі і її мають рятувати професіонали. З цим посилом дійсно важко сперечатись: за часів Рибчича з видобутком в «Укргазвидобуванні» все було в порядку. Але в цього ренесансу була й інша сторона. В ті ж самі часи «Укргазвидобування» починало практикувати ведення спільної діяльності з комерційними структурами. Одним із перших таких прикладів було співробітництво УГВ з ТОВ «Карпатигаз»...

2020-07-27

Дорогой успех «Нафтогаза»: близкая к Фирташу структура может получить миллиарды «Укргаздобычи»

Николай Романюк, Информационное агентство OilPoint, 23.07.2020

Руководство «Нафтогаза» похвасталось «очень важной победой» в Стокгольмском арбитраже над компаниями «Карпатыгаз» и Misen Enterprises, с которыми их связывал договор о совместной деятельности. Однако решение оказалось не таким победным, как хотелось бы НАКу — госкомпания все-равно должна выплатить компаниям из окружения Дмитрия Фирташа миллиарды гривен. 17 июня Арбитражный институт торговой палаты Стокгольма вынес решение в деле между государственной «Укргаздобычей» и компанией «Карпатыгаз», в которой большой пакет акций принадлежит людям из окружения Дмитрия Фирташа. Само решение касалось перераспределения активов в совместной деятельности — в договоре было прописано, что «Карпатыгаз» имеет 50,01%, а «Укргаздобыча» — 49,99%. Однако, в госкомпании считали, что процент «Укргаздобычи» в совместной деятельности — гораздо выше.

<< | < | 9 | > | >>