Дайджест

2021-01-04

Вперше в Україні відбулась міжнародна онлайн сертифікація за стандартами IWCF

Галина Проців, Івано Франківський національний технічний університет нафти і газу, 30.12.2020

Для всіх навчальних структур університету пандемія стала справжнім викликом. У незвичному онлайн режимі – лекції, практичні заняття. Що вже говорити про набуття практичних професійних навичок в Тренажерному буровому центрі, в якому слухачі проходять теоретичну й практичну підготовку із запобігання флюїдопроявів під час буріння свердловин та складають іспити, за результатами яких отримують міжнародний сертифікат, що відкриває їм шлях до роботи не тільки у вітчизняних, але й закордонних нафтогазовидобувних компаніях. ТБЦ, який функціонує в структурі Інституту післядипломної освіти ІФНТУНГ, зі своїм шістнадцятирічним досвідом завзято шукав можливостей працювати і не опускати професійну планку. Наприкінці квітня за повної підтримки проректора з наукової роботи Ігоря Чудика та директора Інституту післядипломної освіти Святослава Кіся ІФНТУНГ отримав акредитацію віртуального класу від IWCF (Міжнародного форуму контролю свердловин). Якщо хтось думає, що це відбулось за помахом чарівної палички, той не має уявлення, як це працювати за стандартами IWCF.

2020-12-29

ІФНТУНГ підбиває підсумки 2020 та оглядає перспективи 2021 року

Слава Родич, 29.12.20, Івано Франківський національний технічний університет нафти і газу

Ми вистояли! Таким був лейтмотив конференції трудового колективу Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, що відбулась сьогодні в онлайн-форматі. У період пандемії COVID-19, коли потерпає економіка та зазнає значних змін весь уклад життя, - це дійсно привід пишатися. За таких складних умов університетська спільнота згуртувалась і гідно справилась із завданнями, що перед нею постали. Як долали проблеми? Які рішення знаходили? Яких досягали результатів?... Всі ці питання охопив у своєму Звіті про виконання контракту з Міністерством освіти і науки України за 2020 р. ректор ІФНТУНГ Є.І.Крижанівський. Хай як було складно, але університет не знизив оберти свого наукового поступу, на високому рівні вів навчальну роботу із застосуванням сучасних технологій. Власне, іншого варіанту й бути не могло: карантин перетворив дистанційну освіту на ознаку часу. Тож максимально піднявши її рівень, ІФНТУНГ, відповідно, досягнув і зростання показників якості знань студентів.

2020-12-24

Ректор ІФНТУНГ долучився до дискусії найвпливовіших людей в галузі енергетики

Галина Вархов, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, 24.12.2020

Клуб енергетики нещодавно розпочав проєкт з підтримки інновацій у сфері енергетики, нафто- та газовидобуванні, співпрацюючи з провідними українськими закладами вищої освіти, науковцями та галузевими експертами. В рамках проєкту організатори проводять дискусії найвпливовіших людей в галузі енергетики - представників урядових структур, органів центральної влади, народних депутатів, керівників компаній та провідних галузевих експертів - Energy Freedom. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, метою діяльності якого є досягнення енергетичної незалежності нашої держави, уже не вперше долучається до подій Клубу енергетики.

2020-12-18

Видобуток корисних копалин на Червоній планеті: як марсіанський екскаватор став уособленням науково-технічного потенціалу людства.

Георгій Попов, Національна асоціація добувної промисловості України, 17.12.2020

Епоха побутових мрій про Космос знайшла своє втілення в рядках відомої пісні Володимира Висоцького про «улюблений місячний трактор. На щастя, всі ми знову натхненно захоплені майбутньою колонізацію просторів Всесвіту. Нещодавні матеріали Асоціації присвячені технологіям видобутку корисних копалин на Місяці викликали зацікавленість наших читачів. Авжеж, за наявних проблем земного надрокористування, багато наявних планів космічної колонізації звучать справді фантастично. Але ці плани вже затверджені провідними космічними державами, тому протягом наступних десятиліть ми можемо сподіватися на те, що рідкоземельні метали стануть набагато доступнішими, а Людство отримає відповіді щодо утворення Всесвіту завдяки геологічним дослідженням астероїдів. Ілон Маск та найбільші світові космічні агенції прогнозують відправлення перших пілотованих місій на Марс протягом наступних 50 років. Масштаб потенційного надрокористування на Червоній планеті набагато більший за місячний. І справа тут не тільки в тому, що площа та історія Марсу перебільшують масштаб нашого супутника. Марс зі своїми супутниками Фобосом та Деймосом стануть прекрасним аванспостом на шляху подальшого опанування дальнього космічного простору.

2020-12-15

Золи та золошлаки ТЕС і ТЕЦ – відходи чи цінна сировина?

Марина Малова, Національна асоціація добувної промисловості України, 14.12.2020

Чистий вуглець, залізо, розсіяні, рідкісні і рідкісноземельні метали, сировина для будівельних матеріалів, високоякісний абсорбент, унікальні мікросфери. Все це про відходи від роботи ТЕС і ТЕЦ, точніше про 300 млн. тонн золошлакових відходів, які можна перетворити на корисну сировину. В Україні частка електроенергії, виробленої ТЕС та ТЕЦ станом на січень 2020 року складає приблизно 32% . І все ще залишається на другому місці після атомної енергетики. Тверде викопне паливо (в основному кам’яне вугілля) – основна сировина для роботи таких електростанцій. При його спалюванні утворюється велика кількість шлаку, летючого попелу, сірчистого газу, оксидів азоту, вуглецю та інших з’єднань. Золошлакові відходи (ЗШВ) теплостанцій відносять до найбільш багатотонажних промислових відходів. Орієнтовно, теплоелектростанція (ТЕС) потужністю 1 млн. кВт за добу роботи спалює 10000 т вугілля, виділяючи при цьому, біля 1000 т шлаку та золи. Паливо спалюють у вигляді дрібних шматків чи у пилоподібному стані, відходи утворюються відповідно у вигляді шлаку чи золи. Золу уловлюють за допомогою води в спеціальних бункерах і видаляють у вигляді пульпи гідротранспортом у золовідвали. Шлаки гранулюють шляхом швидкого охолодження водою і видаляють у відвали сухим чи гідравлічним способом.

2020-12-07

Боксити – сировина для «небесного» металу.

Георгій Попов, Національна асоціація добувної промисловості України, 04.12.2020

Алюміній — один з найпоширеніших металів земної кори. Масова концентрація алюмінію в земній корі за даними різних дослідників становить від 7,45% до 8,14%. На сьогоднішній день алюміній займає друге місце у світі за обсягами споживання серед всіх металів, поступаючись лише сталі, а попит на нього постійно збільшується. Головною сировиною для переробних алюмінієвих заводів служать боксити і нефеліни. За попередніми даними Міжнародного інституту алюмінію, світове виробництво первинного алюмінію за підсумками 2020 року збільшилась на 0,5% і досягло 58,167 млн ​​тонн. Зростання населення планети, економічний підйом, і активна урбанізація що розвиваються країн що розвиваються забезпечують стабільний попит на алюміній.

2020-11-26

Чому берилій стане одним з найпотрібніших металів XXI сторіччя?

Георгій Попов, Національна асоціація добувної промисловості України, 24.11.2020

В термінології добувної галузі не так давно закріпилося поняття «критичної сировини» (critical raw material), яке об’єднує низку рідких, нових, але водночас надважливих для економіки 21 сторіччя матеріалів. Переважно це елементи металічної групи та рідкоземи, унікальні характеристики яких людство змогло відкрити для себе завдяки технологічному стрибку в минулому сторіччі. Виникнення цілих нових галузей в машинобудуванні, електроніці та будівництві літальних апаратів стало доступним з відкриттям корисних властивостей таких металів. Звісно, що світовим показникам видобутку того ж літію далеко до сотень мільйонів тонн залізної руди. Але гірнича промисловість вже зробила свій стратегічний вибір та проголосила свій курс саме на інтенсифікацію розробки родовищ цих «нових» елементів. Виключенням не став і берилій. Разом з кобальтом та нікелем, від його доступності у промисловців буде залежати успішність переходу на електромобілі та нові стандарти в галузі телекомунікацій.

2020-11-19

Графітова промисловість України: лідерство тривалістю в 86 років.

Георгій Попов, Національна асоціація добувної промисловості України, 18.11.2020

Технологічний розвиток зазвичай тісно пов’язаний з альтернативним та неочевидним поглядом на звичні виробничі процеси. Свого часу справжню революцію в галузі електроніки зробили напівпровідники (напевно і зараз цей матеріал ви читаєте зі свого смартфону, який є прямим результатом тієї революції). Ще раніше світ металів підкорили нержавіюча сталь та алюміній, шо дозволило нам отримати відносно дешевий та надзвичайно надійний конструкційний матеріал ( скоріше за все в вашому смартфоні також є деталі з цих двох металів). Наразі одним із головних завдань інженерів стає підвищення ємності та тривалості роботи акумуляторів. В світі електрокарів та наявності Інтернету, автономність пристроїв буде відігравати ключову роль в забезпеченні безперебійної роботи не просто персональних пристроїв, а також і у виконанні державних функцій та безпеці громадян. Вирішити цю проблему в адекватні до сучасних реалій терміни може не лише збільшення видобутку таких елементів як літій та нікель, а й спроба частково замінити їх «традиційними» природними елементами. В якості так званого «рятувального човна» може виступити графіт, у видобутку якого наша країна точно не відстає в світових масштабах.

<< | < | 7 | > | >>