Дайджест

2021-02-08

Глибоко, але прозоро: можливості для інвестування в українські надра

Аліна Каневська, 04.02.2021, Економічна правда

Геологічна інформація стала доступною для всіх, а спецдозвіл на видобуток можна придбати на відкритих аукціонах. Як від цього виграють держава та інвестори? Є можливість видобувати вуглеводневу сировину, металічні корисні копалини (хром, нікель, цирконій, марганцеві і титанові руди, золото, літій), неметалічні корисні копалини (глини, пісковики, вапняки, граніт), мінеральні води, горючі тверді корисні копалини (торф, кам'яне вугілля), бурштин. На початку 2021 року атлас містив інформацію про 220 ділянок та родовищ. Кожна ділянка – це лот, який готується на електронний аукціон. Зокрема, у переліку – 22 площі із запасами вуглеводневої сировини (нафта, газ, конденсат), сім ділянок з титановими рудами, три ділянки з рудами золота. Розвивати видобуток деяких видів корисних копалин – в інтересах держави. Наприклад, інвесторам запропоновані три ділянки з марганцевими рудами. У чому парадокс? Україна володіє величезними запасами марганцевих руд, за оцінками – 17% світових запасів, але сировину в Україну імпортують.

2021-01-25

Україна повинна співпрацювати з провідними країнами для побудови сталих енергетичних ринків

Максим Тімченко, Генеральний директор ДТЕК, 25.01.2021

Пандемія ставить безпрецедентні виклики у світовому та національному масштабах. Вона демонструє вразливість політичних систем та бізнес-моделей. Незважаючи на те, що комплексний аналіз вимагає багато часу, вже очевидно, що пандемія створила можливості для відбудови більш сталої економіки: Велике перезавантаження визначає шлях до нових основ світової економіки, зосереджуючи увагу на створенні довгострокової сталої цінності. Глобальний характер пандемії означає, що цей шлях відкритий для всіх, а не лише для кількох обраних країн. Енергетичний сектор стане провісником переходу до стійкої зеленої економіки. Велике перезавантаження ґрунтується на досвіді подолання попередніх негараздів. Світова фінансова криза 2008-2009 рр. спрямувала соціально-політичну дискусію в площину більш сталого капіталізму. Фінансовий та банківський сектори першими переглянули свої обов’язки перед суспільством, заохочуючи й інші бізнеси приєднуватися до цього руху. Наукове співтовариство визначило загрози навколишнього середовища, спричинені погіршенням через діяльність людини, зміною клімату та пов'язаною з ними глобальною нерівністю. Менш ніж за десятиліття це призвело до розробки ESG-критеріїв та їх фактичного включення до основи бізнес-стратегій.

2021-01-21

Як Україні зробити прорив у нарощуванні видобутку власного газу

Юлія Боржемська, менеджер з регуляторної політики ДТЕК Нафтогаз, 21.01.2021

Сьогодні обсяг видобутку природного газу в Україні складає близько 20 млрд м3 на рік, що не задовольняє потреби країни. Україна залишається імпортозалежною, а обсяг власного видобутку продовжує падати. Причинами падіння видобутку, в тому числі, експерти називають неефективну розробку залишкових запасів, обмежену кількість вільних перспективних ділянок, виснаженість родовищ понад 80% – і все це правда. Разом з тим, за даними щорічного звіту ВР Statistical Review of World Energy, запаси природного газу в Україні складають 1,1 трлн м3. Україна посідає друге місце в Європі за обсягом запасів вуглеводнів після Норвегії, запаси якої складають 1,78 трлн м3. За Україною йдуть Нідерланди з 0,8 трлн м3 запасів. Постає питання – де ж ці 1,1 трлн м3 і як їх здобути.

2021-01-13

«Велике будівництво» та надра: чому побудова доріг не збільшує попит на вітчизняні корисні копалини

Малова Марина, Національна асоціація добувної промисловості України, 12.01.2021

...У березні 2020 року Президент України запустив свій грандіозний проєкт “Велике будівництво” (https://cutt.ly/Kjlfey3). В його розрахунках планується відремонтувати 6500 км автошляхів державного та регіонального значення до 2021 року. Звичайно, у порівнянні з загальною протяжністю доріг у 169,6 тис. км, це всього 4% – скажуть критики. (https://cutt.ly/ojlCMZz). Проте, на думку оптимістів, це вже щось, зважаючи, що більшість ділянок — основні автобани країни: дороги державного і регіонального значення. Такі масштабні проєкти неможливі, не лише без фінансових вливань, але в першу чергу — без природних ресурсів. Тобто, корисних копалин, які є оновою дорожнього покриття, такі як – пісок, щебінь, гравій, цементна сировина…Скільки сировини потрібно для будівництва 1 км дороги, які корисні копалини найбільше мають попит у президентському проєкті та найголовніше – прихований потенціал, завдяки якому можна відремонтувати усі дороги, але про який майже ніхто не знає, читайте далі...

2021-01-12

Рік Кузьмича: “Тиха війна” за спецдозволи і 15 млн доларів за “Надра Юзівська”

Nadra Info, 04.01.2021

Суб’єктивно: якщо спробувати скласти рейтинг неординарних послужних списків топ-менеджерів в українському надрокористуванні, голова правління НАК “Надра України” міг би претендувати щонайменше на місце в short-list. За свої неповні 40 років, Тарас Кузьмич встиг: увійти в топ-5 кращих вихованців Київського військового ліцею ім. І.Богуна (свого випуску); одразу з університету потрапити в Міністерство закордонних справ; відкривати генеральне консульство України в Сан-Франциско (США) і працювати там віце-консулом; бути заступником, а згодом Надзвичайним і Повноважним послом України в Південно-Африканській республіці; керувати департаментом в Мінагрополітики, управлінням в ПАТ “Аграрний Фонд”, зовнішніми комунікаціями в ПАТ “Центренерго”; бути радником Міністра енергетики і вугільної промисловості. І стати батьком трьох дітей. Кузьмич не приховує, що саме він, працюючи в “Центренерго” і в статусі радника міністра енергетики, був відповідальним за підготовку контракту для першої в історії поставки в Україну вугілля зі США у 2017.

2021-01-04

Вперше в Україні відбулась міжнародна онлайн сертифікація за стандартами IWCF

Галина Проців, Івано Франківський національний технічний університет нафти і газу, 30.12.2020

Для всіх навчальних структур університету пандемія стала справжнім викликом. У незвичному онлайн режимі – лекції, практичні заняття. Що вже говорити про набуття практичних професійних навичок в Тренажерному буровому центрі, в якому слухачі проходять теоретичну й практичну підготовку із запобігання флюїдопроявів під час буріння свердловин та складають іспити, за результатами яких отримують міжнародний сертифікат, що відкриває їм шлях до роботи не тільки у вітчизняних, але й закордонних нафтогазовидобувних компаніях. ТБЦ, який функціонує в структурі Інституту післядипломної освіти ІФНТУНГ, зі своїм шістнадцятирічним досвідом завзято шукав можливостей працювати і не опускати професійну планку. Наприкінці квітня за повної підтримки проректора з наукової роботи Ігоря Чудика та директора Інституту післядипломної освіти Святослава Кіся ІФНТУНГ отримав акредитацію віртуального класу від IWCF (Міжнародного форуму контролю свердловин). Якщо хтось думає, що це відбулось за помахом чарівної палички, той не має уявлення, як це працювати за стандартами IWCF.

2020-12-29

ІФНТУНГ підбиває підсумки 2020 та оглядає перспективи 2021 року

Слава Родич, 29.12.20, Івано Франківський національний технічний університет нафти і газу

Ми вистояли! Таким був лейтмотив конференції трудового колективу Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, що відбулась сьогодні в онлайн-форматі. У період пандемії COVID-19, коли потерпає економіка та зазнає значних змін весь уклад життя, - це дійсно привід пишатися. За таких складних умов університетська спільнота згуртувалась і гідно справилась із завданнями, що перед нею постали. Як долали проблеми? Які рішення знаходили? Яких досягали результатів?... Всі ці питання охопив у своєму Звіті про виконання контракту з Міністерством освіти і науки України за 2020 р. ректор ІФНТУНГ Є.І.Крижанівський. Хай як було складно, але університет не знизив оберти свого наукового поступу, на високому рівні вів навчальну роботу із застосуванням сучасних технологій. Власне, іншого варіанту й бути не могло: карантин перетворив дистанційну освіту на ознаку часу. Тож максимально піднявши її рівень, ІФНТУНГ, відповідно, досягнув і зростання показників якості знань студентів.

2020-12-24

Ректор ІФНТУНГ долучився до дискусії найвпливовіших людей в галузі енергетики

Галина Вархов, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, 24.12.2020

Клуб енергетики нещодавно розпочав проєкт з підтримки інновацій у сфері енергетики, нафто- та газовидобуванні, співпрацюючи з провідними українськими закладами вищої освіти, науковцями та галузевими експертами. В рамках проєкту організатори проводять дискусії найвпливовіших людей в галузі енергетики - представників урядових структур, органів центральної влади, народних депутатів, керівників компаній та провідних галузевих експертів - Energy Freedom. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, метою діяльності якого є досягнення енергетичної незалежності нашої держави, уже не вперше долучається до подій Клубу енергетики.

2020-12-18

Видобуток корисних копалин на Червоній планеті: як марсіанський екскаватор став уособленням науково-технічного потенціалу людства.

Георгій Попов, Національна асоціація добувної промисловості України, 17.12.2020

Епоха побутових мрій про Космос знайшла своє втілення в рядках відомої пісні Володимира Висоцького про «улюблений місячний трактор. На щастя, всі ми знову натхненно захоплені майбутньою колонізацію просторів Всесвіту. Нещодавні матеріали Асоціації присвячені технологіям видобутку корисних копалин на Місяці викликали зацікавленість наших читачів. Авжеж, за наявних проблем земного надрокористування, багато наявних планів космічної колонізації звучать справді фантастично. Але ці плани вже затверджені провідними космічними державами, тому протягом наступних десятиліть ми можемо сподіватися на те, що рідкоземельні метали стануть набагато доступнішими, а Людство отримає відповіді щодо утворення Всесвіту завдяки геологічним дослідженням астероїдів. Ілон Маск та найбільші світові космічні агенції прогнозують відправлення перших пілотованих місій на Марс протягом наступних 50 років. Масштаб потенційного надрокористування на Червоній планеті набагато більший за місячний. І справа тут не тільки в тому, що площа та історія Марсу перебільшують масштаб нашого супутника. Марс зі своїми супутниками Фобосом та Деймосом стануть прекрасним аванспостом на шляху подальшого опанування дальнього космічного простору.

<< | < | 6 | > | >>