Дайджест

2021-04-27

Мідні мрії України: що потрібно знати про головну сировину «зеленого» переходу?

Національна асоціація добувної промисловості України, 26.04.2021

Увесь добувний сектор знаходиться на «низькому старті» в очікуванні нового сировинного суперциклу, де тренди задаватимуть вже не нафта чи залізна руда, а так звані «батарейні метали». У цьому списку мідь займає особливі позиції, як найбільш розвіданої та затребуваної сировини, яка допоможе світовій економіці перейти на «зелені» рейки. Україна надзвичайно багата на руди металів, що дозволяє нам будувати диверсифіковану та різногалузеву економіку, що б відповідала надсучасним ринковим тенденціям. Питання лише в одному: чому руди світового металу “номер 2” залишаються драйвером економічного зростання …лише на папері? Глобальна сировинна економіка вже давно стала конкурентним полем боротьби між невеликою кількістю країн та добувних компаній. Особливо помітно це на ринках основних руд металів: залізної, титанової, уранової та алюмінію. Для успішної конкуренції, коли геологорозвідка та початок виробничого процесу потребують величезних капіталовкладень, маленькі компанії вимушені займатися розробкою таких руд, як золото, тантал, літій та інших рідкісноземельних елементів. Особливе місце у цьому переліку займає мідь. Мідна руда посідає друге місце у світовій торгівлі металевими корисними копалинами. На найбільших біржових майданчиках світу позиції міді так само широко представлені, як і залізна руда та нафта, хоча обсяги видобутку, виміряні в тоннах, значно менші. Показники цін на мідь, засновані на ф’ючерсних контрактах, тобто які торгуються на кілька місяців наперед, вже давно стали індикатором здоров’я економіки та показником для наукового прогнозування економічного зростання.

2021-03-21

Роман Опімах: Засекреченість запасів літію – це архаїзм, холодна війна давно закінчилася

ExPro Consulting, 15.03.2021

За попередніми оцінками, в Україні є значні запаси літію, які не поступаються багатим родовищам Південної Америки та Африки. Загалом це 4 об’єкти - 2 родовища (Шевченківське, Полохівське) та 2 ділянки (Добра, Крута балка). Попит на літій, який є основним компонентом літій-іонних акумуляторів, останнім часом зростає, так само як зростає попит на електромобілі, системи накопичення енергії (energy storages) і тд, а ціна на цей метал збільшилась майже вдвічі за останні 4 місяці. Саме тому агентство ExPro розпитало Романа Опімаха, керівника Державної служби геології та надр (Держгеонадра), про перспективи видобутку даного «металу майбутнього» в Україні, роботу cлужби в цьому напрямі, а також про основні проблеми з цими ділянками, з якими можуть стикнутись потенційні інвестори.

2021-03-09

ІФНТУНГ як проактивний агент енергоефективності

Галина Проців, Івано Франківський національний технічний університет нафти і газу, 05.03.2021

5 березня, у всьому світі відзначають День енергоефективності. Основна мета - привернути увагу влади та громадськості до раціонального використання енергоресурсів і розвитку відновлюваних джерел енергії задля пом’якшення глобальної зміни клімату. Адже, завдяки енергоефективності, з одного боку, заощаджуються ресурси та скорочуються витрати без зменшення виробництва продукції, а з іншого боку – чистішим стає повітря. Зусилля науковців Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу спрямовані на забезпечення енергетичної незалежності нашої держави. Першим кроком до досягнення цієї амбітної мети є підвищення енергоефективності. Тому, в цей день завдання нашого університету, який претендує стати центром передового досвіду у сфері енергоефективності, поділитись вагомими науковими й практичними досягненнями в цій сфері протягом останніх років.

2021-03-01

Бананова енергетика: чому єдиний український виробник урану опинився на межі закриття

Микола Романюк, OilPoint, 01.03.2021

В Министерстве энергетики в очередной раз взялись выводить из кризиса единственного в Украине и крупнейшего в Европе производителя уранового концентрата – «Восточный горно-обогатительный комбинат». Финансовый результат ВостГОКа за два предыдущих года – более миллиарда гривен убытков. Если в 2018 году предприятие получило 49,2 млн грн чистой прибыли, то годом спустя – 680,2 млн грн убытков. За 9 месяцев 2020 года, по подсчетам экспертной организации State Watch, отрицательный финансовый результат комбината составил 356,9 млн грн. Миллиардные убытки ВостГОКа – результат натянутых отношений между комбинатом и его главным контрагентом – НАЭК «Энергоатом», которому ГОК поставляет урановый концентрат для атомных мощностей. Помимо того, что в судах рассматриваются дела между компаниями на десятки миллионов гривен, руководство комбината обвиняет НАЭК в регулярных задержках платежей, а те обвиняют ГОК в срывах поставок, высокой цене и непрозрачности работы предприятия. Но в последнее время конфликт между ВостГОКом и «Энергоатомом» начал выходить за рамки экономической плоскости.

2021-02-26

Золоті надра: які перспективи видобутку золота в Україні?

Марина Малова, 25.02.2021, Національна асоціація добувної промисловості України

Нещодавно Держгеонадра України разом з UkraineInvest презентували інвестиційні пропозиції об’єктів надрокористування з покладами “мінералів майбутнього” – стратегічних і критичних корисних копалин. І золото – одне із них. До атласу включено 3 ділянки золота, доступних до придбання на електронних торгах та наводиться карта золоторудних об’єктів України: заліцензованих, підготовлених до електронних торгів, потенційних до виставлення на аукціон. Чи здатні відомі об’єкти золота стати сировинною базою для власної золоторудної промисловості нашої держави і привабити в Україну закордонні інвестиції? Про залізорудні перспективи України та про те, чи зможемо ми зайняти своє місце серед золотодобувних країн світу – в аналітичному матеріалі експертів НАДПУ.

2021-02-15

Вітренко запропонував Кабміну звільнити Коболєва і наглядову раду «Нафтогазу» - ЗМІ

Сергій Жуков, Дзеркало тижня, 15.02.2021

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко запропонував прем'єр-міністру Денису Шмигалю невідкладно винести на розгляд Кабміну питання про звільнення голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, а також розірвання контрактів із членами наглядової ради компанії, повідомляє LB.ua. Фотокопію листа Вітренка Шмигалю, датованого 12 лютого, видання оприлюднило ввечері в понеділок, 15 лютого. Як обгрунтування необхідності винесення жорстких кадрових рішень Вітренко називає: невиконання «Нафтогазом» затверджених урядом показників видобутку газу. Згідно з розпорядженням Кабміну №161-р від 20.03.2019 та постановою №351 від 26.04.2017, рівень видобутку в 2019 і 2020 роках мав становити не менше 18,2 і 20,1 млрд кубометрів відповідно. Однак видобуто було 15 і 14,9 млрд кубометрів; плани НАК щодо подальшого скорочення обсягів видобутку. У 2021-2025 очікується скорочення видобутку до 9,9-12,5 млрд кубометрів на рік; результати ревізії фінансово-господарської діяльності «Нафтогазу» з 1 березня 2018 по 31 грудня 2019 року, яку провела Держаудитслужба. Виявлені в АТ «Укртрансгаз» порушення на суму 37,3 млрд гривень призвели до заниження сплачених «Нафтогазом» дивідендів на 35,2 млрд гривень. Відзначимо, що в зазначений період Вітренко був виконавчим директором «Нафтогазу». Вітренко пропонує «невідкладно розглянути питання зміни керівництва НАК «Нафтогаз України», припинення контрактів з членами наглядової ради та проведення конкурсів на заміщення відповідних посад. Крім того, він виступає за проведення аудиту фінансової діяльності НАК і приведення бухгалтерського обліку «у відповідність до вимог міжнародних стандартів» бухобліку.

2021-02-08

Глибоко, але прозоро: можливості для інвестування в українські надра

Аліна Каневська, 04.02.2021, Економічна правда

Геологічна інформація стала доступною для всіх, а спецдозвіл на видобуток можна придбати на відкритих аукціонах. Як від цього виграють держава та інвестори? Є можливість видобувати вуглеводневу сировину, металічні корисні копалини (хром, нікель, цирконій, марганцеві і титанові руди, золото, літій), неметалічні корисні копалини (глини, пісковики, вапняки, граніт), мінеральні води, горючі тверді корисні копалини (торф, кам'яне вугілля), бурштин. На початку 2021 року атлас містив інформацію про 220 ділянок та родовищ. Кожна ділянка – це лот, який готується на електронний аукціон. Зокрема, у переліку – 22 площі із запасами вуглеводневої сировини (нафта, газ, конденсат), сім ділянок з титановими рудами, три ділянки з рудами золота. Розвивати видобуток деяких видів корисних копалин – в інтересах держави. Наприклад, інвесторам запропоновані три ділянки з марганцевими рудами. У чому парадокс? Україна володіє величезними запасами марганцевих руд, за оцінками – 17% світових запасів, але сировину в Україну імпортують.

<< | < | 5 | > | >>