2018-07-10

Укргазвидобування готується до початку діяльності на Чернігівщині

У церемонії підписання, яка відбулася 6 липня, взяли участь голова правління АТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко, очільник Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч і директор комунального підприємства Чернігівської обласної ради «Надра Чернігівщини» Володимир Чечетов.

Предмет угоди – співпраця сторін для розвитку нафтогазового комплексу на території регіону, а також взаємодія щодо фінансування проектів із будівництва, реконструкції та ремонту соціальної, дорожньої та інших об’єктів інфраструктури населених пунктів області.

– Укргазвидобування вітає початок партнерства з Чернігівщиною, – зазначає Олег Прохоренко. – На території регіону розташовані значні нерозвідані поклади нафти та газу, прогнозні обсяги яких сягають понад 216 млн тонн умовного палива. На користь перспективності надр Чернігівщини свідчить те, що наші партнери – Белоруснефть – відкрили 73 родовища вуглеводнів та щорічно видобувають понад 1,6 млн тонн нафти.

За словами керівника УГВ, Товариство зацікавлене в отриманні нових ліцензій на видобуток вуглеводнів у цьому регіоні, що дасть змогу відновити освоєння перспективних ділянок надр Чернігівської області та прискорити здобуття енергетичної незалежності України. Завдяки новому законодавству про децентралізацію рентних платежів, місцеві громади отримають значні кошти від кожного кубометру газу чи бареля нафти, видобутого на їхній території.

Зі свого боку голова ОДА Валерій Куліч підтвердив, що Чернігівська область має багатий потенціал щодо корисних копалин. Водночас, керівника облдержадміністрації хвилює недостатнє використання цього ресурсу. Як відомо, за останні 20 років в області відкрито та розробляється лише три родовища.

– Торік ми створили комунальне підприємство «Надра Чернігівщини», щоб зрушити з місця вирішення питання, – зауважив очільник області. – Ми готові до реалізації гарних економічних проектів і зацікавлені, щоб Укргазвидобування зайшло в область, адже 5 % ренти спрямовуватимуться в місцеві бюджети. Підписання Угоди засвідчує серйозність наших намірів.

Довідково:

Нагадаємо, що УГВ із кожним місяцем усе важче нарощувати видобуток, оскільки наявна ресурсна база компанії виснажена майже на 70 % і природне падіння перевищує приріст видобутку. Основним чинником, що стримує розвиток нової ресурсної бази УГВ, залишається ненадання нових спецдозволів. Тому запорука збільшення видобутку УГВ – насамперед розробка нових родовищ.

Слід зазначити, що Укргазвидобування за січень-травень 2018 року спрямувало понад 481 мільйон гривень до місцевих бюджетів від рентних платежів за видобуток вуглеводнів. Левова частка цих коштів сконцентрована у двох областях: Харківській і Полтавській.

Так, лише за травень цього року до місцевих бюджетів, на території яких Товариство веде видобуток вуглеводнів, спрямовано 98,5 млн гривень рентних платежів.