2008-05-08

Україна. Шахтні води загрожують безпеці двох районів Донецька

Фахівці державної інспекції охорони праці реструктуризації та шахтного будівництва знов б’ють тривогу. Планова перевірка стану промислової безпеки та охорони праці на шахті „Заперевальна №2”, що ліквідується, виявила факти невиконання посадовими особами Донецької виконавчої дирекції з ліквідації шахт (ДВДЛШ) проектних рішень і календарного графіка будівництва водовідливного комплексу. Він призначений для забезпечення гідрологічної безпеки Пролетарського та Будьонівського районів обласного центру, на території яких знаходяться як житлові будинки, так і промислові підприємства. Тут також проходять гірничі виробки Донецького метрополітену, що будується.

Згідно з висновком УкрНДМІ, ВО „Укрвуглегеологія” та Донецького технічного університету були визначені безпечна та критична відмітки рівня затоплення гірничих виробок шахти „Заперевальна №2”. Станом на 5 травня поточного року шахтні води перетнули критичну відмітку і знаходяться на 3,8 м вище неї, що створює реальну загрозу гідро-екологічній безпеці міста. Підняття щодобового рівня затоплення складає 0,575 м.

В січні і березні звіти керівництва Донецької ВДЛШ заслухані на раді інспекції, робота з ліквідації небезпечної ситуації визнана незадовільною. Згідно з вимогами Закону України „Про охорону праці” генеральному директору „Укрвуглеторфреструктуризація” направлено листа про розгляд відповідності займаним посадам керівників ДВДЛШ. Подання про бездіяльність посадових осіб, від яких залежить доля районів з багатотисячним населенням, передано в Пролетарську прокуратуру міста Донецька.

Держгірпромнагляд України