2017-03-17

Дію трьох спецдозволів на користування надрами призупинено для НАК «Нафтогаз України»

Державна служба геології та надр України призупинила дію трьох спецдозволів, виданих НАК «Нафтогаз України» на користування надрами Будищансько-Чутівської, Оболонської та Писарівської площ у Полтавській області. Таке рішення прийняли з огляду на звернення від Полтавської обласної ради. Причиною призупинення дії спецдозволів стало невиконання програми робіт. Зазначимо, НАК «Нафтогаз України» впродовж місяця повинна усунути порушення.

Полтавська обласна рада на пленарному засіданні прийняла рішення щодо зупинення дії спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами площ, які розташовані на території їхньої області та належать НАК «Нафтогаз України». Причиною такого рішення, як зазначено в документах, є  невиконання програми робіт. Відповідне звернення отримала Держгеонадра.

Відтак Служба призупинила дію спецдозволів на користування надрами Будищансько-Чутівської, Оболонської та Писарівської площ (№№ 4063, 4062, 4294). Зазначимо, Держгеонадра надала для НАК «Нафтогаз України» 30 днів для усунення порушень.

 Довідка:

п. 22 Постанови КМУ №615 «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами»:

Дія дозволу може бути зупинена органом з питань надання дозволу безпосередньо або за поданням центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері здійснення державного гірничого нагляду, епідеміологічного нагляду (спостереження), державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, органів місцевого самоврядування, органів ДФС у разі:

1) порушення надрокористувачем умов користування надрами, передбачених дозволом або угодою про умови користування ділянкою надр;

2) виникнення внаслідок проведення робіт, пов’язаних з користуванням ділянкою надр, безпосередньої загрози життю чи здоров’ю працівників або населення;

3) наявності заборгованості із сплати загальнодержавних податків та зборів;

4) невиконання в установлений строк приписів уповноважених органів щодо усунення порушень законодавства у сфері надрокористування або охорони навколишнього природного середовища.

Після зупинення дії дозволу надрокористувач зобов’язаний зупинити проведення на наданій йому в користування ділянці надр робіт, передбачених дозволом.

Зупинення дії дозволу не звільняє надрокористувача від обов’язку проводити на ділянці надр роботи, пов’язані із запобіганням виникненню аварійної ситуації або усуненням її наслідків.

Зупинення дії дозволу не є підставою для переривання строку його дії.

Дія дозволу поновлюється органом з питань надання дозволу після усунення надрокористувачем причин, що призвели до зупинення його дії.

У разі визнання судом незаконним зупинення дозволу строк дії дозволу вважається таким, що автоматично продовжений на строк незаконного зупинення.