2014-11-06

Здійснено перегляд критеріїв розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності

На засіданні Уряду 05.11.2014 було прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр і визначається періодичність здійснення планових заходів державного контролю Державною службою геології та надр».

Постановою здійснено перегляд критеріїв розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності.  Даний перегляд має наступні переваги.

По-перше, чітко визначено критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження суб’єктами господарювання господарської діяльності у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр. Так, виходячи з компетенції Держгеонадр України, такими критеріями є вид користування надрами та вид корисної копалини.

По-друге, здійснено перерозподіл суб’єктів господарювання-надрокористувачів за ступенем ризику. Зазначеним перерозподілом суттєво зменшено кількість суб’єктів, що відносяться до високого ступеню ризику. Так, до суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику віднесено лише тих суб'єктів господарювання, чия діяльність має  великі потенційні ризики та незворотні негативні наслідки для навколишнього природного середовища.

По-третє, зменшено періодичність проведення планових заходів державного геологічного контролю. Так, пунктом 7 цих Критеріїв передбачено, що планові заходи державного контролю за діяльністю суб’єктів господарювання здійснюються з періодичністю не частіше одного разу на рік (для суб'єктів з високим ступенем ризику), не частіше одного разу на три роки (для суб'єктів із середнім ступенем ризику), не частіше одного разу на п’ять років (для суб'єктів з незначним ступенем ризику). Крім того, у пункті 8 Критеріїв зазначається, що у разі невиявлення протягом двох останніх планових заходів державного контролю фактів порушення вимог чинного законодавства, наступний плановий захід державного геологічного контролю щодо такого суб’єкта господарювання здійснюється не раніше, ніж через період часу, установлений для відповідного ступеня ризику, збільшений у півтора рази.

Очікуваним результатом впровадження положень цього акту Уряду буде забезпечення балансу інтересів суб’єктів господарювання, держави та громадськості, який має бути досягнутий завдяки покращенню умов господарювання та оптимізації кількості планових заходів державного геологічного контролю.