2015-04-28

Збереження Збручанського родовища

22 квітня в селищі Сатанів Хмельницької області, під головуванням першого заступника голови Хмельницької облдержадміністрації Олександра Симчишина та заступника голови Хмельницької обласної ради Ігора Хитрука, відбулось засідання комісії зі сприяння здійсненню контролю за використанням та охороною Збручанського родовища мінеральних вод типу «Нафтуся».

В засіданні прийняли участь професор Інституту геологічних наук НАН України, доктор геолого-мінералогічних наук, депутати обласної ради,  керівники та представники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади,  засоби масової інформації та громадськість.

Під час виїзного засідання члени комісії ознайомились з умовами експлуатації свердловин на Збручанському родовищі та діяльністю курорту Сатанів, водопостачанням санаторіїв, пансіонатів та баз відпочинку, перспективами розвитку курорту та розбудови селища Сатанів, розглянули питання розробки Збручанського родовища мінеральних вод типу «Нафтуся», збереження природних кліматичних та ландшафтних умов родовища мінеральних вод, встановлення режимів зон санітарної охорони свердловин Збручанського родовища.

Резонансного обговорення набуло питання експлуатації свердловин на території курорту Сатанів та зменшення їх впливу і недопущення  техногенного навантаження на родовище.

У 2013 році на території курорту Сатанів з с. Іванківці збудовано водогін, який в змозі забезпечити водою для господарсько-питних потреб всіх водоспоживачів. Повністю відпала потреба використовувати свердловини, які було пробурено на родовищі для тимчасового забезпечення потреб санаторно-курортних закладів та населення, оскільки  їх використання і на сьогодні несе згубний вплив на родовище і якість води. До прикладу, виведення лише однієї свердловини № 127 з експлуатації, підвищило рівень мінералізації води  на родовищі.

 Тому членами комісії одноголосно прийнято рішення вивести з експлуатації та провести ліквідаційний тампонаж тимчасово збудованих на Збручанському родовищі свердловин для господарсько–питного водопостачання №127(6), №129(2), №130 та самовільно побудованої розвідувально-експлуатаційної свердловини мінеральних лікувально-столових вод №1м, яка знаходиться на території приватного санаторно-курортного комплексу «Перлина  Поділля», якими здійснюється водовідбір підземних вод в зоні формування мінеральних вод типу «Нафтуся».

Відповідно до норм законодавства, комісією також прийнято рішення зобов’язати надрокористувачів розробити проекти зон санітарної охорони експлуатаційних свердловин мінеральних вод  Збручанського родовища, винести їх межі в натуру (на місцевості) та відповідно до рекомендацій здійснити переоцінку та затвердження запасів мінеральних вод родовища Державною комісією по запасах корисних копалин України.

Задля визначення господарсько-питного постачання санаторіїв, пансіонатів та баз відпочинку на території курорту прийняте рішення провести відповідну перевірку, а також вирішити питання щодо очистки стічних вод санаторно-курортних закладів. Також комісією рекомендовано розглянути питання освоєння Мартинківської ділянки Сатанівського родовища прісних питних вод господарсько-питного призначення для суб’єктів господарської діяльності на курорті Сатанів та місцевих жителів.

Для всебічної оцінки умов експлуатації родовища і вироблення заходів по максимальному збереженню природних кліматичних,  ландшафтних умов родовища і суміжної території вирішено створити незалежну комісію гідрогеологів, кліматологів, ботаніків, курортологів, а до того часу не проводити на родовищі жодних дій щодо збільшення техногенного навантаження на Збручанське родовище мінеральних вод.

У  2006 році вже відбулось засідання міжвідомчої комісії, відповідного до якого, були прийняті аналогічні рішення, які нажаль не виконані і досі. Слід зауважити, що виконання визначених заходів є вкрай необхідним, так як сьогоднішній стан Збручанського родовища викликає значне занепокоєння та може призвести до знищення унікального для нашої області і України в цілому джерела мінеральної води типу «Нафтуся», адже вченими доведено, що  сатанівська мінеральна вода - не має рівних за ефективністю і  яка своїми лікувальними властивостями вабить відвідувачів санаторіїв курорту Сатанів з усього світу.

Підводячи підсумки даного засідання члени комісії вирішили надати проект рішення комісії на розгляд Хмельницькій обласній раді для їх затвердження сесією обласної ради та безумовного виконання.