2015-06-30

Заява т.в.о. Голови Держгеонадр України Бояркіна М.О. щодо безпідставних заяв Міністра екології та природних ресурсів України Шевченка І.А.

У відповідь на численні безпідставні публічні заяви Міністра екології та природних ресурсів України Шевченка І.А. хочу заявити, що за період моєї, Бояркіна М.О., роботи на посаді тимчасово виконуючого обов’язки голови Державної служби геології та надр України,  Шевченко І.А. неодноразово намагався втрутитися у виконання моїх професійних обов’язків та повноважень Держгеонадр України   через надання незаконних вказівок та доручень.

Наприклад:
1. Вимагав надати спеціальний дозвіл на користування надрами  (вуглеводні) компанії «ПАРІ», яка входить в сферу діяльності бізнесу колишнього міністра екології та природних ресурсів України Злочевського М.В.
2. Вимагав залишити на посаді генерального директора казенного підприємства «Кіровгеологія» Бдюлєва Дмитра Анатолійовича.  Щодо даної особи правоохоронними органами  порушено  ряд кримінальних справ, в тому числі і щодо  невиплати заробітної плати. Держгеонадарами проведено перевірку фінансово – господарської діяльності даного підприємства, складено відповідний акт, яким зафіксовано численні порушення та зловживання з боку генерального директора Бдюлєва Д.А.
3. Вимагав призначити на посаді Генерального директора державного підприємства «Бурштин України»  Мартинюка  Сергія Олексійовича.   

Я відмовився виконувати незаконні вказівки міністра, адже вважаю їх такими, що протирічать державним інтересам та можуть містити ознаки корупції. Внаслідок цього, що  під особистим куруванням  Міністра екології та природних ресурсів України було подано позов до окружного адміністративного суду міста Києва про  визнання протиправним та скасування розпорядження Кабінету Міністрів України № 43–р  від 23.01.2015 року  «Про тимчасове покладення виконання обов’язків голови Державної служби геології та надр України  на Бояркіна М.О.»

09.06.2015 року постановою суду позовні вимоги були задоволені.  Рішення не набуло законної сили, так як подано апеляційну скаргу.
Звертаю увагу, що представник  Міністерства екології та природних ресурсів України, як третя особа по справі, підтримував позовні вимоги  позивачів.
Наголошую, що 06.12.2014 року розпорядженням Кабінету Міністрів України було звільнено Голову Держгеонадр України Кащука Д.А., а 24.12.2015 року  - першого заступника Голови Держгеонадр України  Карпіна М.Й.

Таким чином центральний орган виконавчої влади залишився без керівництва. Така ситуація призвела до виникнення заборгованості по заробітній платі працівників, неможливості здійснювати покладені на Держгеонадра функції та повноваження, невиконання доручень та завдань КМУ, в тому числі й по коаліційній угоді  та стратегії Уряду. За період відсутності керівництва Держгеонадр України  міністр не здійснював координацію та спрямування Держгеонадр України у спосіб передбачений чинним законодавством.