2018-09-17

Прокуратура не допустила незаконного передання у приватну власність земель

Реалізуючи конституційну функцію представництва інтересів держави в суді, органи прокуратури вживають заходів щодо припинення порушень інтересів держави внаслідок незаконного передання у власність земель.

Установлено, що Мар’ївською сільською радою Кіровоградської області усупереч вимогам ст. 58 Кодексу України про надра та ст.ст. 22, 38, 39, 122 Земельного кодексу України передано у власність 68 громадянам земельні ділянки загальною площею 17 га для індивідуального житлового будівництва, які розташовані за межами населеного пункту над Юр’ївським золоторудним родовищем, що є одним із найперспективніших об’єктів держави для промислової розробки з метою отримання дорогоцінних металів.

З огляду на вказані порушення законодавства прокурором у судовому порядку оскаржено всі 68 рішень Мар’ївської сільської ради про надання громадянам у власність земель, розташованих над Юр’ївським золоторудним родовищем.

Незважаючи на правомірність доводів прокурора щодо незаконності передання у власність фізичних осіб земель залягання корисних копалин загальнодержавного значення та необхідності їх повернення державі, судами приймалися рішення про відмову в задоволенні цих позовів.

Послідовно відстоюючи інтереси держави, прокуратура Кіровоградської області оскаржує в апеляційному та касаційному порядках судові рішення, якими відмовлено у задоволенні позовів прокурора про визнання недійсними рішень ради та державних актів на право власності на згадані землі.

Так, Верховний Суд, розглянувши справу в порядку письмового провадження, погодився з доводами прокурора і 05.09.2018 задовольнив касаційну скаргу прокуратури області, скасував рішення судів першої та апеляційної інстанцій та прийняв нове, яким задовольнив позов про повернення чотирьох земельних ділянок загальною площею 1 га.