2015-01-22

Передача в оренду земель для розробки Великотокмацького родовища марганцевих руд

Землевпорядна служба Запорізької області у рамках реалізації стратегічного проекту з розробки Великотокмацького родовища марганцевих руд передала в оренду 137,19 га земель державної власності для будівництва підприємства з видобутку та переробки. Про це повідомляє головне управління Держземагентства в області. 

Указані сільгоспземлі державної власності розташовані на території П’ятихатської сільської ради Василівського району. В оренду надано ділянки для розміщення та експлуатації основних, підсобних та допоміжних будівель і споруд.

Землевпорядна служба повідомляє, що інвестори, які оформили в оренду 137,19 га земель для розробки Великотокмацького родовища, взяли на себе зобов’язання щодо розвитку інфраструктури території, на якій розташується підприємство.

“Запорізька область має надзвичайно потужний земельний потенціал для реалізації як вітчизняних, так і спільних з міжнародним капіталом інвестиційних проектів. Тому один з першочергових напрямів нашої роботи – сприяння розвитку інвестиційно-сприятливого середовища, максимальне спрощення роботи інвесторів при відборі, викупі та відведенні земельних ділянок”, – наголосив з цього приводу виконуючий обов’язки начальника Головного управління Держземагентства у Запорізькій області Олександр Євграфов.

Довідково

Великотокмацьке родовище належить до Нікопольського марганцевого басейну, який розміщується на півдні України у Дніпропетровській і Запорізькій областях і за запасами руди (2,1 млрд. т) – один з найбільших у світі. Родовище простягається від міста Запоріжжя на Південь приблизно на 100 кілометрів. Запаси Великотокмацького родовища сягають 1,6 млрд. тонн.

Нікопольське родовище розробляється Орджонікідзевським та Марганцевським гірничо-збагачувальними комбінатами на шахтних і кар’єрних полях, а Великотокмацьке – раніше не розроблялося.

Частка України в світовому виробництві марганцевої руди становить 32%, що дозволяє не тільки задовольняти внутрішні потреби, але і значною мірою експортувати її за кордон, зокрема у Західну Європу.