2021-02-12

Запаси газу в Азербайджані оцінюються в 2,6 трлн кубометрів

Підтверджені запаси газу Азербайджану оцінюються в 2,6 трлн кубометрів, проте, за словами президента республіки Ільхама Алієва, ця оцінка може бути збільшена. Про це повідомляє OilCapital.

«Наші підтверджені запаси газу становлять 2,6 трлн кубометрів, і, згідно з новими відомостями, ця оцінка може бути збільшена. Якщо враховувати проєкт "глибокозаллягаючого газу" на родовищі Азері-Чираг-Гюнешлі, то наш потенціал виглядає чітко», - сказав Алієв на 7-му засіданні консультативної ради з проєктом «Південний газовий коридор» (ПГК). 

За словами президента, Азербайджан володіє ще кількома перспективними газовими родовищами.

«Особливо хочу відзначити родовище Бабек з запасами в 400 млрд кубометрів. Запаси газоконденсатного родовища Апшерон оцінюються в 350 млрд кубометрів, і я сподіваюся, що видобуток на ньому почнеться в наступному році. Є ще родовище Умід з запасами мінімум 200 млрд кубометрів. Це підтверджені запаси, і вони внесуть свій вклад у видобуток газу в азербайджанському секторі Каспію», - зазначив він.

Президент розкрив плани Азербайджану розширити географію поставок газу в Європу. 

У свою чергу, міністр енергетики країни Пярвіз Шахбазов повідомив на засіданні, що експорт азербайджанського газу в Європу в 2021 році запланований на рівні понад 5 млрд кубометрів, вихід на проєктну потужність передбачається до 2023 року.