2014-08-19

За участю працівників Держгеонадр України відбувся семінар, присвячений питанням видобутку сланцевого газу

У посольстві Сполучених Штатів Америки в Україні 14 серпня 2014 року відбувся фаховий семінар за участю американського геолога Френка Єттенсона, представників Державної служби геології та надр України і підприємств української геологічної галузі.

Френк Єттенсон – професор геології, відомий фахівець з вивчення сланцевого газу в США, який займається дослідженнями геології сланцевих басейнів США з 70-х років минулого століття.

Присутні прослухали лекцію з питань пошуків, розвідки та видобутку сланцевого газу в Сполучених Штатах Америки. Акценти були зроблені на технологію гідравлічного розриву порід, зокрема, щодо просторової орієнтації стволів свердловин; склад проппантів; екологічні проблеми; новітні підходи у технологіях видобутку (безводний розрив порід); економічні аспекти (експорт газу до інших країн, порівняння економічних показників при традиційному і нетрадиційному видобутку вуглеводнів) тощо. Крім того, учасників заходу ознайомили зі складовими успіху американської «революції видобутку сланцевого газу».

Фахівці української геологічної галузі зацікавлені в отриманні світового досвіду регулювання відносин надрокористувачів та держави, новітніх технологій проведення пошуково-розвідувальних робіт та безпосередньої розробки родовищ. Зокрема, в таких проектах як видобуток нетрадиційних вуглеводнів, досвід реалізації яких Україна досі ще не мала.

Під час семінару учасники мали можливість поставити запитання та отримати на них вичерпні відповіді.