2023-02-04

За останній рік Україні вдалося прийняти низку реформаторських рішень у довкіллєвій сфері, що наближають країну до ЄС

Заступник Міністра спільно із керівницею відділу Європейської служби зовнішніх справ Петрою Гомбаловою Кісенгеровою провели засідання другого дня Кластера, який був присвячений саме довкіллєвим питанням. У режимі відеоконференції Київ – Брюссель обговорили стан імплементації Україною європейського законодавства, рух Європейським зеленим курсом, кліматичну політику та виконання зобов’язань за Паризькою угодою, а також зелену відбудову нашої країни.

Євгеній Федоренко розповів, що попри війну Україна продовжує виконувати міжнародні зобов’язання та прагне до якнайшвидшої інтеграції до ЄС. Зокрема, минулого року вдалося прийняти реформаторські рішення в низці секторів – це й управління відходами, лісова галузь, водна політика, зміцнення хімічної безпеки, моніторинг довкілля тощо. 

“Наразі 9 євроінтеграційних законопроєктів перебувають в українському парламенті. У планах Міністерства протягом найближчих двох років розробити ще 27 проєктів законів та понад 170 нормативно-правових актів для подальшої апроксимації нашого законодавства до права ЄС”, - зазначив Євгеній Федоренко.

За його словами, Уряд України вже будує міцний фундамент для відновлення країни на засадах Європейського зеленого курсу. Відбудова України стане наймасштабнішим проєктом з часів Другої світової війни. Очікуються приватні інвестиції в різні сфери економіки, у тому числі у відновлювальну енергетику, видобуток та переробку корисних копалин, логістику та будівництво.

Серед ключових тез, висловлених європейськими колегами те, що за останній час відбулися деякі зміни у законодавстві ЄС щодо зеленого курсу. ЄС готовий допомогти Україні в їх імплементації. Нововведення стосуються, наприклад, правил вивезення відходів, боротьби з нелегальним їх захороненням, просування циркулярної економіки, розробки сталих продуктів, екологічного пластику, впровадження заходів протидії вирубкам лісів та захисту ґрунту, біорізноманіття тощо.

ЄС сподівається, що питання клімату і довкілля й надалі будуть серед пріоритетних для України.

Зелене відновлення – це можливість України модернізуватися швидко та на краще, аналогічно з Планом Маршалла, який діяв у Європі після Другої світової війни.