2018-04-04

За 2 місяці «ДТЕК НАФТОГАЗ» виплатила Полтавській області 14,5 млн грн. ренти

Уже вдруге після того, як набув чинності Закон № 3038, сільські та районні ради Полтавщини, на території яких веде свою газовидобувну діяльність «ДТЕК Нафтогаз», отримали надходження від ренти.

У Полтавській області «ДТЕК Нафтогаз» має видобуток природнього газу в Шишацькому (Ковалівка), Миргородському (Савинці) та Полтавському (Мачухівська ОТГ) районах. У лютому бюджети цих районів, сіл і громади компанія поповнила рентними виплатами на 6 млн 808 тис. 443 грн. Так, у другому місяці 2018 року від ДТЕК надійшло:

  • 2 млн 723 тис. 377 грн — до Полтавського обласного бюджету
  • 637 тис. 366 грн — до бюджету Мачухівської ОТГ
  • 292 тис. 372 грн — до Савинцівської сільради
  • 856 тис. 860 грн — до Ковалівської сільради
  • 584 тис. 745 грн — до Миргородського районного бюджету
  • 1 млн 713 тис. 720 грн — до Шишацького районного бюджету.

Окрім цього обов’язкового платежу, «ДТЕК Нафтогаз» плідно співпрацює з громадами в рамках програм соціального партнерства. 

Мачухи в цьому плані співпрацюють із ДТЕК четвертий рік поспіль. На покращення інфраструктури району газовидобувна компанія виділяла великі кошти. Завдяки їм, у 2017 році в Мачухах оновили місцевий водогін, продовжили ремонт будинку культури в Калашниках, який компанія і почала у 2016 році. 

Раніше взаємодію між населеним пунктом та компанією налагоджувала районна адміністрація. У 2018 році Мачухи розпочали партнерство з «ДТЕК Нафтогаз» уже як об’єднана громада — самостійна територіально-адміністративна одиниця. І першим кроком їхньої спільної співпраці стане вироблення і ухвалення стратегічного плану на рік.

— Ми виробимо стратегічний план взаємодії з компанією. Задля цього на наступному тижні зустрінемось із керівництвом «ДТЕК Нафтогаз» у нас в Мачухах, — говорить голова Мачухівської ОТГ Валерій Білокінь. — Обговоримо суму, яку необхідно виділити, а також наші спільні цілі й подальші кроки для їх реалізації.

За словами Валерія Васильовича, кошти, які виділить газовидобувна компанія, спрямують на ремонт доріг, заміну вікон у школах Мачухської ОТГ, закупівлю медичного обладнання для місцевих амбулаторій.

Уже знають, куди направлять «соціальні відрахування» газовидобувної компанії і в Ковалівській сільській раді Шишацького району. Минулого року, завдяки співпраці місцевої влади та «ДТЕК Нафтогаз», реконструювали водогін. У 2018-му планують підтримати сільську медицину, відремонтувати дороги тощо. Слід зазначити, що співпраця в рамках програми соціального партнерства між компанією та громадою розпочалась ще в 2014 році. 

Про ремонт будинку культури за рахунок відрахувань «ДТЕК Нафтогаз» говорять і в Савинцях Миргородського району. Тут газовидобувна компанія веде соціальну співпрацю теж із 2014 року. І весь цей час компанія допомагає реалізовувати районні соціальні проекти. Зокрема, капітально відремонтували Савинцівський будинок культури й облаштували в ньому енергоефективну систему опалення, купили медичний автомобіль для обслуговування жителів сільради.

Нагадаємо, що найбільша приватна газовидобувна компанія України «ДТЕК Нафтогаз» на території Мачухівської ОТГ розробляє нафтогазове родовище загальною площею 19,2 кв. км та з глибиною свердловин — понад 5 тис. м. На території Савинцівської (Миргородський район) та Ковалівської (Шишацький район) сільських рад ДТЕК веде діяльність на Семиренківському газоконденсатному родовищі. Його площа — 158,8 кв. м, глибина свердловин — понад 5 тис. м.

У січні 2018 року компанія «ДТЕК Нафтогаз» однією з перших відрахувала населеним пунктам Полтавщини рентних платежів на 7 млн 788 тис. 140 грн. Всього за два місяці компанія «ДТЕК Нафтогаз» виплатила Полтавській області 14 млн 596 тис. 583 грн.