2017-09-14

З початку року Укргазвидобування провело 400 операцій з колтюбінгу

Загальний ефект від колтюбінгу станом на сьогодні оцінюють у 157 млн куб. м природного газу. До кінця 2017 року компанія планує провести ще не менше 160 операцій.

Для порівняння: у 2016 році було виконано 161 операцію з колтюбінгу, у 2015 році – 4.

Зараз в експлуатації знаходиться 7 власних колтюбінгових установок і 2 зовнішнього підрядника – компанії Tacrom.

«Наш власний колтюбінговий флот завантажений на повну: 20 висококласних фахівців у кожній бригаді працюють цілодобово. Але наразі і цього недостатньо, тому ми залучаємо іноземних підрядників. Витрати на колтюбінг виправдовують себе: збільшується дебіт свердловин, підтримується базовий видобуток, забезпечується введення свердловин після ГРП», – зазначив голова правління ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко.

Довідково
У 2015 році за короткий термін ПАТ «Укргазвидобування» модернізувало власний флот колтюбінгу після декількох років простою обладнання та закупило чотири додаткових установки.

У серпні 2017 року, порівняно з серпнем 2016 року, ПАТ «Укргазвидобування» збільшило видобуток природного газу на 7% (на 87 млн куб. м) – до 1,3 млрд куб. м.

За вісім місяців 2017 року обсяг видобутку природного газу становив 10 079 млн куб. м, що на 343 млн кубометрів (або 3,5%) перевищує показники аналогічного періоду минулого року. Водночас це більш ніж у чотири рази перевищує обсяг нарощування видобутку за весь 2016 рік.

Колтюбінг - один з перспективних напрямків спеціалізованого обладнання для газонафтової промисловості. Заснований на використанні гнучких безперервних труб, які замінюють традиційні збірні бурильні труби при роботах всередині свердловин. Такі труби завдяки своїй гнучкості здатні надати доступ навіть в бічні і горизонтальні стовбури, крім того не потрібно проводити операції по збиранні / розбиранні бурильної колони.

Колтюбінг широко використовується в технологічних, а також ремонтно-відновлювальних роботах, виконуваних на газових, нафтових і газоконденсатних свердловинах.

Обладнання установки колтюбінгу змонтоване на шасі автомобіля чи автомібільному напівприцепі. До складу обладнання входять, окрім колони гнучких труб, інжектор та лубрикатор, блок превенторів, які під час роботи монтують на гирлі свердловини.

Колтюбінгові установки можуть працювати без глушіння свердловини з герметизацією гирла до тиску 70 МПа.