2015-02-26

З початку року митниками ДФС затримано контрабанду бурштину на понад 8 млн грн.

Митницями ДФС здійснюється системне вивчення зовнішньоекономічних операцій й визначення їх доцільності, відстеження маршрутів руху товарів, посилення контролю за здійсненням зовнішньоекономічних операцій з окремими високоліквідними товарами.

Так, наслідком посилення у другій половині 2014 року контролю за переміщенням товарів каналами авіаційного сполучення, автомобільним транспортом на західному кордоні, а також за пересиланням міжнародних поштових та експрес відправлень стало вилучення 640 кг бурштину вартістю майже 15 млн. грн.  Зазначена кількість виявленого незаконно переміщуваного бурштину є безпрецедентною в діяльності митниць.

Так, з початку року митницями попереджено 20 випадків незаконного переміщення зазначеного товару вагою майже 475 кг. Вартість вже оціненого бурштину склала більш ніж 8 млн. грн.

Найбільш великі партії бурштину виявлено при спробі переміщення через митний кордон з приховуванням від митного контролю в зоні діяльності Київської митниці ДФС.

Так, 16.01.2015 посадовими особами Київської митниці ДФС під час здійснення переогляду несупроводжуваного багажу, який переміщувався з України до Китаю, виявлено бурштин загальною вагою 114,02 кг вартістю майже 2,6 млн. грн. Крім того, 23.01.2015 за таких же обставин виявлено прихований бурштин загальною вагою 159,4 кг вартістю майже 4,6 млн. грн.

За даними фактами складено протоколи про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.

Загалом у зв’язку з фактами переміщення бурштину з приховуванням від митного контролю з початку поточного року складено 5 протоколів про порушення митних правил, вилучено товару загальною вагою 298,6 кг.

Ще одним способом незаконного переміщення бурштину через митний кордон України є його пересилання у міжнародних поштових відправленнях.

Згідно з вимогами Всесвітньої поштової конвенції (Женева, 2008) «забороняється вкладати дорогоцінні камені, ювелірні вироби та інші дорогоцінні предмети…у посилках без оголошеної цінності, крім випадків, коли відповідно до національного законодавства країни подання та призначення це дозволяється…»

Згідно з національним законодавством України підставою для вивезення за межі митної території України бурштину є подання до митного контролю «Висновку за результатами експертизи й оцінки дорогоцінних каменів органогенного утворення» (наказ Міністерства Фінансів України  від 14.07.2008  №925 «Про внесення змін до Переліку товарів із зазначенням їх кодів згідно з УКТЗЕД, на які Міністерством фінансів України видаються документи, необхідні для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів»).

Так, з початку року посадовими особами Київської міської митниці ДФС внаслідок здійснення пошукових заходів з протидії та виявлення митних правопорушень складено 5 протоколів про порушення митних правил за ознаками правопорушень, передбачених ст. 473 МК України (переміщення через митний кордон України у міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до такого пересилання) та вилучено майже 5 кг бурштину на загальну суму 260,1 тис. грн.

Також є спроби переміщення бурштину через пункти пропуску авіаційного сполучення шляхом порушення порядку проходження митного контролю в зоні спрощеного митного контролю «зелений коридор». За результатами виявлення таких правопорушень станом на 23.02.2015 складено 10 протоколів за ознаками правопорушень, передбачених 471 МК України, та вилучено майже 170 кг бурштину.

Зокрема, 22.02.2015 на м/п «Львів – аеропорт» Львівської митниці ДФС під час проведення митного контролю літака сполученням «Львів – Стамбул» у громадянина Росії та у двох громадян Ізраїлю після проходження зони спрощеного митного контролю в багажі без ознак приховування було виявлено необроблений бурштин загальною вагою 77,3 кг. Складено протоколи про порушення митних правил за ознаками статті 471 Митного кодексу України. Товар вилучено. Вартість буде встановлено додатково.

За аналогічних обставин було складено 7 протоколів про порушення митних правил Київською митницю ДФС, вилучено 92,3 кг бурштину.