2016-12-22

Юрій Луценко: Троє посадових осіб затриманих у справі НАК «Нафтогаз України» дають викривальні свідчення

Генеральна прокуратура України продовжує слідчі дії, а також оперативно-розшукові заходи пов’язані з фактом розкрадання коштів ДАТ «Чорноморнафтогаз» НАК «Нафтогаз України» при закупівлі самопідйомних плавучих бурових установ.

За словами Юрія Луценка слідством встановлено, що вся організація закупівлі, транспортування бурових установ та розкрадання коштів за рахунок значно завищеної ціни в розмірі понад 120 млн доларів була здійснена братами Кацубами, які по черзі займали посаду заступника голови НАК «Нафтогаз України». Сприяння у реалізації даного злочину надавали посадові особи НАК «Нафтогаз України» та, ймовірно, урядовців. Про це повідомив Генеральний прокурор Юрій Луценко після робочої наради Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, відповідаючи на запитання журналістів.

Генеральний прокурор повідомив, що в рамках слідчо-оперативних дій було затримано трьох посадових осіб, які працювали в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України та НАК «Нафтогаз України» і які дають викривальні свідчення. Він також зазначив, що було встановлено місцезнаходження у Вінницькій області четвертого свідка, який давно знаходився в розшуку. «В момент вскриття цього будинку сам власник, свідок, колишній заступник «Нафтогаз України» пан Юр’єв застрелився», - пояснив Генпрокурор, додавши, що наразі відбуваються всі необхідні слідчі, і експертні дії на місці події.

Юрій Луценко підтвердив, що Геннадій Юр’єв був важливим свідком. «Троє інших затриманих є не менш цінними свідками і їхні покази, наскільки мені відомо, підтверджують версію слідства про те, що саме брати Кацуби організували оборудку та сприяли розкраданню державних коштів у колосальних розмірах понад 120 млн доларів», - додав він.

Також Генеральний прокурор повідомив, що Олександр Кацуба написав заяву про готовність укласти угоду зі слідством, що передбачає визнання вини, викривальні покази на лідерів злочинного угруповання, а також внести компенсацію за заподіяні збитки.

«В епізоді щодо пана Курченка ми вже маємо декілька дуже важливих угод, декілька дуже великих компенсацій в бюджет. Я про них оголошу тоді, коли відповідні судові рішення вступлять в законну силу», - підсумував Генеральний прокурор.