2021-02-23

Weatherford Ukraine застосувала FMR на замовлення ДТЕК

У свердловині №59 Мачухського родовища ДТЕК Нафтогаз було реалізовано комплекс високотехнологічних геофізичних досліджень, який дозволив на якісно новому рівні оцінити фільтраційно-ємнісні властивості основного продуктивного карбонатного колектору турнейських відкладів. Про це повідомила пресслужба компанії.

Одним із таких досліджень стала перша в Європі робота з використанням технології сфокусованого ядерно-магнітного резонансу (Focused Magnetic Resonance – FMR) власної розробки компанії Weatherford.

Методика досліджень полягає в наступному: в приладі FMR використовується сильне магнітне поле для впливу на ядра водню в заданому обсязі навколо інструменту. Сильні постійні магніти створюють перед антеною градієнтне магнітне поле, що поляризує ядра водню у пласті. Чутлива антена інструменту використовується і як передавач, і як приймач. Як тільки пласт поляризовано, на антену подається імпульс високої потужності, щоб «перекинути» ядра. Після завершення перекидального імпульсу антена виводиться у режим чутливого прослуховування для вимірювання результуючого радіочастотного поля по мірі того, як ядра водню повертаються у свій природний стан. Ефект, що вимірюється FMR, має прямий зв'язок зі структурою порового простору та фільтраційно-ємнісними властивостями пласта-колектору, а фокусування дозволяє отримувати більш достовірні дані, в тому числі з малопотужних та ущільнених прошарків гірських порід.

Детальніше за посиланням