2017-11-27

Видобуток трьох мільярдів м3 газу до 2020 року напряму залежить від дій влади

На робочій нараді під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана голова правління Укргазвидобування Олег Прохоренко доповів про хід реалізації Товариством урядової концепції розвитку газовидобувної галузі України та Стратегії УГВ «20/20».

Так, завдяки реалізації низки передбачених Стратегією «20/20» заходів, таких як:
· буріння на існуючих родовищах;
· інтенсифікація;
· оптимізація тисків;
· збільшення робочого часу свердловин;

Укргазвидобування планує впевнено досягти у 2017 році рівня видобутку у 15,2 млрд м3.

Відомо, що урядова концепція розвитку газовидобувної галузі України передбачає додаткове збільшення обсягів видобутку Товариства у 2018 році за рахунок буріння на нових родовищах (грінфілд). Ця складова роботи Укргазвидобування напряму залежить від дій державної влади.

Так, за останні два роки Укргазвидобування отримало 54 відмови у погодженні надання спецдозволів (по 21 пакету документів) від Полтавської облради. Тобто у 2016-2017 роках УГВ не отримало на Полтавщині – ключовому газоносному регіоні країни - жодного погодження спецдозволу на користування надрами.

Також для усієї газовидобувної галузі досі продовжує діяти вкрай зарегульована дозвільна система радянських часів, за якою для початку видобутку треба отримати 44 погодження у 16 відомствах із середнім терміном погодження 3,5 роки.

На робочій нараді Олег Прохоренко зазначив: «на 2018 рік УГВ розраховує на базовий видобуток 16 млрд м3, що є на 500 млн менше, ніж ми раніше закладали в стратегію «20/20». Через невчасне вирішення питань видачі нових спецдозволів, відсутність спрощення дозвільної системи (основою якого є прийняття законопроекту 3096 д), блокування роботи ГРП та діяльності по існуючим ліцензіям, в зоні ризику зараз 3 млрд м3 видобутку до 2020 року, включно з 500 млн у 2018 році».

«УГВ задіяло усі власні ресурси зі збільшення видобутку, що доводять результати 2017 року. Але чим довше на рівні влади не будуть вирішуватися ці регуляторні проблеми, тим більше видобутку, передбаченого Урядовою концепцією, ми ризикуємо втратити. У разі оперативного вирішення питань, які знаходяться у зоні впливу влади, ця зона ризику буде знята і видобуток повернеться до передбачених урядовою концепцією показників», - відзначив Олег Прохоренко.