2017-08-03

Відбулась зустріч т.в.о. Голови Держгеонадр з представниками ПАТ «Укрнафта»

02 серпня 2017 року відбулась зустріч т.в.о. Голови Держгеонадр Олега Кирилюка з представниками  ПАТ «Укрнафта» на чолі з Головою правління Марком Роллінсом. Обговорювали аргументи сторін, надані відповіді на важливі питання. «Державна служба геології та надр України буде діяти відповідно до законодавства України» - запевнив керівництво «Укрнафти» Олег Кирилюк.

Нагадаємо послідовність подій по вирішенню проблеми з видобутку сировини з компанією  «Укрнафта»

 У червні 2017 року «Укрнафта» зупиняє видобуток газу на чотирьох родовищах у Сумській області,  через наявність податкового боргу - 13,2 млрд гривень, Державна служба геології та надр України припиняє дію дозволів посилаючись на пункт 15 Порядку надання спеціальних дозволів.

 4 липня внесені зміни до постанова Кабінету міністрів №615, які дозволяють продовжити на 1 рік спецдозволи на видобування газу для компаній-боржників зі сплати ренти в тому разі, коли від їх роботи залежить газопостачання населених пунктів.

14 липня  відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Розглядалось питання «Укрнафти». Призупинено  дію 4-х ліцензій, до кінця 2017 року спливає термін дії 9 ліцензій. Основана проблема конфлікту – не сплата податкового боргу, накопиченого за  минулі роки — за даними ДФС, мова йде про 13,2 мільярдів гривень. З податками і пенею сума виросте майже вдвічі – приблизно 25 млрд гривень.

19 липня на Урядовому порталі було офіційно опубліковано зміни до постанови Кабінету Міністрів України №615 від 30.05.2011 р., які встановлюють порядок видачі спецдозволів на користування надрами. З постанови вилучено  якраз той пункт, проти якого виступала «Укрнафта», а саме — про можливість відмови у продовженні спецдозволу через наявність у надрокористувача податкового боргу. Тобто, і суди, і Кабінет Міністрів підтвердили, що наявність податкового боргу не є підставою для відмови у продовженні терміну дії ліцензії. 

20 липня в Держгеонадрах  відбулось засідання комісії з питань надрокористування, на якому прийняли позитивне рішення щодо продовження ліцензій по Укрнафті на 20 років.