2015-08-13

В. Вощевський про прозорі правила видачі дозволів на надрокористування

Віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський доручив Міністерству екології та природних ресурсів терміново внести на розгляд Уряду проекти нових редакцій постанов КМУ №№ 615 та 594 із врахуванням положень Коаліційної угоди та міжнародних зобов’язань України.

 Валерій Вощевський наголосив, що під час розробки цих нормативних документів також мають бути враховані побажання учасників ринку, зокрема потенційних інвесторів. «Лише створивши зрозумілі і прозорі правила, ми зможемо повернути стратегічного інвестора в геологічну галузь, а також забезпечити надходження прибутку до державного бюджету від такої діяльності, а не в кишені олігархів» , - сказав Віце-прем’єр-міністр України.

З метою з’ясування намірів видати дозволи на розробку покладів нафти і газу на шельфі Чорного моря компаніям, пов'язаних із офшорними юрисдикціями, в обхід аукціону Віце-прем’єр-міністр України доручив голові НАК «Надра України» надати детальну інформацію про проект та матеріали листування з «інвестором» (презентації, розрахунки, проекти попередніх угод тощо).

Крім того, Валерій Вощевський дав доручення т.в.о. голови Державної служби геології та надр надати для вивчення матеріали щодо 7 ділянок шельфу, що готувалися на комісію. «Хочу зрозуміти: за скільки збиралися віддати стратегічний актив та які показники бралися за основу для розрахунків?», - зазначив урядовець.

 Віце-прем’єр-міністр України підкреслив, що до вивчення цих документів залучатиметься громадськість та експертне середовище. «Потрібно встановити реальний стан речей», - сказав він.

За його словами, цей інцидент, що є замахом на злочин, підтверджує необхідність терміново переглядати своє ставлення до управління стратегічними ресурсами, «цей процес має бути максимально публічним та конкурентним».

Як повідомив Валерій Вощевський, до розслідування цієї ситуації будуть залучені правоохоронні органи. «Думаю, що результатом стане як мінімум кадрове рішення по всіх згаданих установах», - зауважив урядовець.

 Віце-прем’єр-міністр України переконаний, що до завершення вивчення матеріалів та обставин спроби запустити схему, жодних рішень по видачі спецдозволів на ці ділянки надр не може бути й мови.

 Валерій Вощевський проінформував, що сьогодні зранку провів нараду щодо ситуації навколо шельфу Чорного моря, про результати якої доповів Прем’єр-міністру України. На підставі цього Глава Уряду доручив призначити службові розслідування з цього приводу у Держгеонадрах, НАК «Надра України» та Міністерстві екології та природних ресурсів.

 Як повідомлялося, на виконання доручення Віце-прем’єр-міністра України Валерія Вощевського при Інституті геологічних наук Національної академії наук України створено робочу групу для підготовки проекту Концепції реформування геологічної галузі.