2023-03-01

В секторі ВДЕ ймовірно зберігатиметься питання із заборгованістю

В секторі відновлюваної енергетики є дві основні проблеми із заборгованістю – борги, які накопичені за попередній рік, внаслідок дефіциту тарифу на передачу НЕК «Укренерго», та
питання яким чином будуть закладені принципи розрахунків на поточний рік, включаючи оплату за небаланси. Такою думкою поділився директор Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин.

«Ми говоримо про 2 ключові виклики для виробників ВДЕ. Перший, це значні борги за минулий рік, які виникли, в першу чергу, внаслідок дефіциту тарифу на передачу. Сума заборгованостей за відпущену минулого року електричну енергію перевищує 12 млрд грн. Цю проблему потрібно пріоритетно вирішувати, враховуючи необхідність корегування курсу валюти за 2 та 3 квартали 2022 року. Не думаю, що рішення щодо додаткового залучення цільових кредитів є єдино можливим. Минулого року вже була успішна спроба вирішення проблеми з боргами через механізм ПСО для експортерів доти, доки через руйнування енергетичної інфраструктури внаслідок обстрілів не припинився експорт.

Як повідомляє Артем Семенишин, на одній із зустрічей асоціацій «зеленої» генерації з Регулятором та «Укренерго» представники оператора системи передачі відмітили, що наразі можуть спостерігатися зволікання з розрахунками учасників ринку з оплатою тарифу на передачу. «На нещодавній нараді з Регулятором представники проговорювалось, що є певні складнощі зі
збором коштів, передбачених тарифом. Фактично, ми маємо таку ситуацію, коли «Укренерго» вже зараз попереджає, що може не бути своєчасних розрахунків. І це при тому, що на зиму
передбачено найнижчий тариф ОСП, і мають відбуватися найбільші виплати, через значні обсяги споживання електроенергії», - повідомив Семенишин.

За оцінками директора АСЕУ, у встановленому тарифі для НЕК «Укренерго» є дефіцит коштів для виконання покладених на нього обов’язків в повній мірі, що може відобразитись навіть на фінансування відновлення пошкодженої енергоінфраструктури.

Також, в АСЕУ вказали, що вирішення питання щодо формули обчислення небалансів виробників електроенергії з відновлюваних джерел знаходиться на стадії обговорень.

«Є ще один момент із небалансами. У вересні було прийнято рішення судом, за яким визнано формулу недійсною з першого дня її затвердження. Але досі ніяких розрахунків, спричиненими надмірними переплатами, з виробниками не було, і кошти не передбачені для компенсації. Зараз вже майже березень, а судове рішення було прийнято ще у вересні минулого року», - вказує Семенишин, додавши, що більш предметна розмова буде вже в залежності від того, яку версію формула буде затверджена Регулятором.