2020-10-02

В ЄС засудили Туреччину за буріння біля кордонів Греції і Кіпру

Лідери Європейського союзу звинуватили Туреччину в порушенні міжнародного права через бурових робіт в Східному Середземномор’ї і заявили, що залишають за собою можливість введення санкцій.

Про це йдеться у висновках першого дня саміту ЄС, повідомляє «Європейська правда».

«Європейська Рада рішуче засуджує порушення суверенних прав Республіки Кіпр, такі дії повинні бути припинені. Європейська Рада закликає Туреччину в майбутньому утримуватися від подібних дій, які порушують міжнародне право», – заявили лідери ЄС.

Вони підкреслили, що ЄС стратегічно зацікавлений в стабільній і безпечній обстановці в Східному Середземномор’ї і в розвитку співпраці та взаємовигідних відносин з Туреччиною.

«В зв’язку з цим проведення сумлінного діалогу і утримання від односторонніх дій, що суперечать інтересам ЄС і порушують міжнародне право і суверенні права держав-членів ЄС, є абсолютною вимогою», – йдеться у висновках саміту.

За умови продовження конструктивних зусиль з припинення незаконної діяльності щодо Греції і Кіпру лідери погодилися дати позитивний поштовх відносинам ЄС-Туреччина з особливим акцентом на модернізацію Митного союзу і спрощення процедур торгівлі, контакти між людьми, діалоги на високому рівні, продовження співпраці з питань міграції.

У разі продовження порушення міжнародного права ЄС залишає за собою право на введення обмежувальних заходів щодо Туреччини.

«У разі відновлення односторонніх дій чи провокацій ЄС буде використовувати всі наявні в його розпорядженні інструменти і варіанти», – заявили лідери ЄС.