2020-01-30

Уряд скасовує штучні бар’єри між державою та надрокористувачем

29 січня  Уряд України ухвалив зміни до постанов 939 та 702, які визначають порядок взаємодії держави із надрокористувачами. Зокрема, урядовці розширили цільове призначення Спеціального фонду Державного бюджету України: відтепер кошти від продажу вторинної геологічної інформації можуть бути спрямовані на підготовку та проведення відкритих електронних аукціонів з отримання спецдозволів на розробку надр. Також кошти Спецфонду дозволили використовувати для оцифрування геологічної інформації.

«Це дозволить пришвидшити процес діджиталізації результатів геолого-фізичних досліджень, карт, графічних матеріалів, що у свою чергу є важливим кроком на шляху до виконання стратегічного завдання — створення національного репозитарію геологічних даних, — прокоментував голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах. — Внесені зміни — чудовий сигнал того, що ми розуміємо потреби бізнесу і зацікавлені у розвитку видобувної галузі, забезпеченні прозорих механізмів роботи із надрокористувачем». 

Ухвалені зміни, серед іншого, покликані спростити доступ до первинної та вторинної геологічної інформації, ознайомлення з якою стає безкоштовним в місцях її зберігання. Також у відкритому онлайн доступі будуть розміщуватися протоколи Державної комісії по запасах корисних копалин.