2023-07-20

Уряд має визначити системи накопичення енергії пріоритетним напрямом в Україні - думка експерта

Системи накопичення енергії мають стати пріоритетним напрямом для українського ринку, особливо для виробників електроенергії на сонячних електростанціях. Це буде однією із відповідей на питання «Що робити з Каховською ГЕС?».

Таку експертну думку висловлює Олекса Гудима, народний депутат України багатьох скликань, екс-голова Комітет ВР з питань енергетики, радник Прем’єр-міністра з питань енергетичної безпеки.

«Незважаючи на те, що Закон про внесення змін до деяких законів в Україні щодо розвитку установок зберігання електроенергії вступив в силу в квітні 2022 року, жодна (!) установка СНЕ в приватному секторі не введена в роботу. І зовсім не через війну. Абсолютна більшість інвесторів з тих 55 000 приватних домогосподарств зможуть в найближчі 2-3 роки спорудити до 2-3 тисяч МВТ потужностей накопичувачів електроенергії, якщо Уряд визнає це пріоритетом», - пише Гудима.

На його думку, інвесторів в СЕС необхідно включити в першу категорію оплати.

«Сьогодні після 500 днів війни українська економіка сильно зруйнована, українська енергетика дуже сильно зруйнована, але функціонує завдяки армії енергетиків, честь їм та хвала. В нас немає енергетичної стратегії та національної енергетичної програми. Все це буде завтра після нашої перемоги», - вказує Олекса Гудима.