2014-11-28

Урану в Україні вистачить на 90 років - експерт

З урахуванням додатково розвіданих родовищ урану, Україна за нинішніх потреб здатна забезпечувати власні підприємства атомної енергетики 90 років.

Про це повідомив генеральний директор державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" Олександр Сорокін під час "круглого столу" в четвер, передає кореспондент Укрінформу.

"З запасів, які додатково розвідані, ми маємо можливість ввести в експлуатацію 90 тисяч тонн в загальних обсягах запасів урану, з них на 47 тисяч тонн, це близько половини, категорія менше $130 за кілограм і категорія менше $80 за кілограм - 24 тисячі тонн. Таким чином, треба відзначити, що сировинна база може забезпечити поточні потреби (підприємств атомної енергетики країни. - Ред.) на період не менше 90 років... І є всі передумови щоб збільшувати сировинну базу уранової промисловості не менше ніж навіть у 3 рази», - сказав він.

ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" - єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво його оксидного концентрату. Дві діючі уранові шахти комбінату за своїм енергетичним еквівалентом рівноцінні 60 вугільним шахтам, іншими словами, одній третині всього Донбасу.

Комбінат розташований у трьох областях: Дніпропетровській, Кіровоградській і Миколаївській.