2017-05-17

«Укрнафта» направила до ДФС новий план фінансового оздоровлення

Голова Правління ПАТ «Укрнафта» Марк Роллінс за дорученням Наглядової ради надіслав до Державної фіскальної служби України нові пропозиції щодо фінансового оздоровлення компанії шляхом досудової санації.
Новий план фінансового оздоровлення «Укрнафти» передбачає погашення податкового боргу винятково за рахунок надходжень від операційної діяльності, що має допомогти зняти заперечення, через які попередній план досудової санації не отримав підтримки в 2016 році.

Пропозиції компанії передбачають, що:

•    податковий борг в частині податкових зобов’язань (з усіх загальнодержавних податків та зборів) буде розстрочений і підлягатиме сплаті протягом 3 років від дати набуття законної сили ухвалою суду про затвердження плану досудової санації;
•    «Укрнафта» здійснюватиме розрахунки як по податкових зобов’язаннях, включених до плану досудової санації, так і по поточних зобов’язань в період дії плану.

При цьому компанія ініціює розгляд питання про списання податкового боргу в частині штрафних санкцій та пені, з огляду на тривале існування проблеми заборгованості перед «Укрнафтою» з боку державних компаній НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Укртрансгаз», за 2 млрд м3 природного газу 2006 року видобутку. Необхідною умовою проведення фінансового оздоровлення є також продовження Державною службою геології та надр України всіх діючих ліцензії «Укрнафти» відповідно до законодавства.

Згідно з графіком погашення податкового боргу половина боргу має бути сплачена до кінця 2018 року, тоді як залишок буде виплачуватись протягом наступних 2 років.

«Укрнафта» розраховує підтвердити в ДФС можливість погодження зазначених пропозицій, оскільки ДФС належить понад 50% кредиторської заборгованості підприємства і без її згоди процедура досудової санації не може бути реалізована – йдеться в листі Голови Правління ПАТ «Укрнафта» від 11 травня 2017 року виконуючому обов’язки голови ДФС Мирославу Продану.

«Питання реструктуризації податкового боргу ПАТ «Укрнафта» не може бути вирішене без активної участі Державної фіскальної служби. Зволікання із пошуком конструктивного рішення лише поглиблює і без того непросте фінансове становище товариства», – зазначив у листі Голова Правління Марк Роллінс.