2019-04-26

Укргазвидобування запустило в роботу власний флот з ГРП

АТ «Укргазвидобування» наприкінці І кварталу після проведення робіт з модернізації та доукомплектації розпочало виконувати операції з інтенсифікації видобутку власним флотом з ГРП. Так, з початку року після введення в роботу власного флоту та із залученням сервісних компаній ВО «Белоруснефть» і Tacrom Services S.R.L. було виконано 60 операцій з ГРП, що в 4 рази перевищує показники аналогічного періоду минулого року.

Ефект від зазначених 60 операцій становитиме близько 360 млн кубометрів додаткового газу у 2019 році. Варто зазначити, що такі операції з інтенсифікації, як ГРП, дозволяють наростити видобуток у довгостроковій перспективі. Зважаючи на це, очікують, що свердловини після проведених 60 операцій збільшать видобуток на 1,2 млрд м3 упродовж 5 років.

Запуск нового флоту дозволив не лише наростити кількість робіт з інтенсифікації видобутку, а й створити нові робочі місця. Фахівці, які розпочали роботу на власному флоті, попередньо пройшли низку навчальних курсів і взяли участь у операціях з ГРП, що виконували зовнішні підрядники, переймаючи тим самим досвід і практичні навички закордонних колег.

Оскільки найкращого ефекту досягають під час поєднання теорії та практики, паралельно з виконанням робіт планують проведення додаткових практичних і теоретичних курсів для співробітників філії «УГВ-СЕРВІС» із залученням компаній великої четвірки. За умов відсутності нових ділянок УГВ докладає неабияких зусиль для інтенсифікації видобутку на наявних виснажених родовищах, але для значного збільшення обсягів українського газу компанія має поповнювати свій ресурсний портфель новими родовищами.

Нагадаємо, що до кінця 2019 року Укргазвидобування загалом планує провести понад 100 операцій з ГРП, які дадуть змогу отримати позитивний ефект в рамках 2019 року понад 0,5 млрд м3 блакитного палива та понад 2 млрд м3 додаткового видобутку у 5-річній перспективі.