2018-08-02

Укргазвидобування за І півріччя 2018 року спрямувало 236 млн грн рентних платежів до Полтавської області

АТ «Укргазвидобування» сумлінно виконує свої зобов’язання згідно із Законом № 1793-VIII щодо спрямування рентної плати на користь місцевих бюджетів, на території яких компанія здійснює видобуток вуглеводнів. Протягом І півріччя 2018 року обласний, районні та місцеві бюджети Полтавської області загалом отримали від УГВ 236 млн грн рентних платежів.

Нагадаємо, що Укргазвидобування отримало 61 відмову щодо погодження надання спецдозволів від Полтавської облради у 2016 – 2018 роках (жодного погодження).

За розрахунками Укргазвидобування, у разі отримання погодження зазначених спецдозволів від Полтавської облради розмір рентних платежів до місцевих бюджетів Полтавщини було б збільшено на понад 1 млрд грн до 2020 року включно. Ці кошти могли б принести суттєву користь у покращенні інфраструктури регіону – лікарень, шкіл, доріг тощо.

Довідково

На початку 2017 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон № 1793-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату», ухвалений Верховною Радою 20 грудня 2016 року.

Законом передбачається 2% від ренти спрямовувати до обласних бюджетів, 2% – до районних і 1% – до бюджетів місцевого самоврядування за місцем розташування (видобутку) відповідних природних ресурсів. Виняток становлять бюджети міст республіканського й обласного значень і бюджети об’єднаних територіальних громад, які отримають 3%. 95% від ренти надходитиме до загального фонду державного бюджету.

Закон набрав чинності 1 січня 2018 року.