2018-03-07

Укргазвидобування впроваджує найсучасніше програмне забезпечення компанії Schlumberger

ПАТ «Укргазвидобування» впроваджує передове програмне забезпечення найбільшої нафтосервісної компанії Schlumberger, що дозволить створювати детальні ЗД-моделі родовищ.

Наразі йдеться про три програмні продукти: Petrel, Eclipse, Techlog.

Програмне забезпечення Petrel дозволяє створювати об’ємні моделі геологічної будови газових, газоконденсатних та нафтогазових родовищ. Маючи статичну модель, побудовану в програмному комплексі Petrel, на наступному етапі програма Eclipse моделює процес розробки нафтових і газових покладів; крім того, цей комплекс дозволяє визначити ділянки покладів, які розробляються більш активно, а також ділянки, менш залучені до розробки, що дасть підстави для проектування нових експлуатаційних свердловин. Програмний комплекс Techlog призначений для обробки результатів геофізичних досліджень свердловин на сучасному рівні; він дозволяє з високою достовірністю виділяти у розрізі свердловини продуктивні пласти та відслідковувати їх розповсюдження по площі родовища.

За допомогою цього комплексу програмного забезпечення ПАТ «Укргазвидобування» зможе деталізувати та уточнювати геологічну будову існуючих родовищ, уточнювати межі покладів та запаси вуглеводнів, та, можливо, виявити раніше невідкриті продуктивні пласти, що дасть змогу наростити запаси вуглеводнів, зробити їх вилучення більш раціональним та інтенсивним.

У межах співпраці щодо впровадження названих програмних продуктів компанія Schlumberger також проводить навчання та сертифікацію персоналу Укргазвидобування.