2018-05-30

Укргазвидобування відкрило нове родовище у Харківській області

На етапі геологічного вивчення запаси газу відкритого родовища складають щонайменше 300 млн куб. м, а перспективні ресурси, оцінені УкрНДігазом, становлять понад 1 500 млн куб м.

Слід зазначити, що після отримання спеціального дозволу на користування надрами відкриття родовища та введення свердловини в експлуатацію здійснені в рекордно короткі строки – за 17 календарних місяців.

«Розробка нових родовищ – це трудомісткий процес, який вимагає консолідації наукових, інженерних і значних фінансових зусиль. Отримання спецдозволів не гарантує 100%-го початку економічно доцільної експлуатації родовища. Тим більше, цей процес розтягнуто у часі. Тому компанія постійно наголошує на проблемі щодо затримок у видачі нових спецдозволів, яку вже тривалий час не вирішують», – зазначив директор з питань геології Мирон Фірман.

Довідково

Для Укргазвидобування питання створення нової ресурсної бази є критичним, і саме від його вирішення залежить виконання цілей Стратегії «20/20». Так, через понад 60 відмов щодо погодження спецдозволів лише Полтавською облрадою протягом 2-х років Україна недоотримає 1 млрд м3 газу у 2018 році.

Нагадаємо, що період від видачі ліцензій до промислової розробки родовищ становить зазвичай 2-4 роки. Він складається з таких етапів, як сейсмічні дослідження, розвідувальне буріння, оцінювальне буріння, експлуатаційне буріння. Тому у разі отримання нових спецдозволів наступний приплив газу можна очікувати не раніше, ніж за 2 роки.