2019-05-29

Укргазвидобування та Vermilion Energy взяли спільну участь у 4 конкурсах на укладання УРП в Україні

29 травня 2019 р., м. Київ –– АТ «Укргазвидобування», що входить до групи Нафтогаз, та Vermilion Ukraine Exploration B.V., дочірня компанія канадської нафтогазової компанії Vermilion Energy Inc., підписали меморандум про спільну участь у конкурсах на укладення угод про розподіл продукції (УРП), які проводитимуться на декількох ділянках відповідно до рішень Уряду 18 грудня 2018 року, а також щодо перспектив подальшого співробітництва.

УГВ та Vermilion домовилися та 28 травня 2019 року подали до Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції Міністерства енергетики та вугільної промисловості України спільні заявки про участь у 4 конкурсах на укладання угод УРП, а саме по Балаклійській, Іванівській, Зіньківській та Софіївській площах.  У разі перемоги у конкурсі на конкретну ділянку та успішних переговорів з урядом України УГВ та Vermilion зобов’язуються вносити інвестиції та розподіляти отримані прибутки у пропорції 50/50.

В разі перемоги в конкурсі та підписанні УРП, оператором виконання робіт на етапі геологічного вивчення ділянки виступить Vermilion. Укргазвидобування матиме переважне право надавати свої послуги і виконувати роботи для Vermilion, зокрема бурові верстати та інші сервіси, у разі закупівлі таких на етапі розвідки за умови відповідності галузевим стандартам та конкурентоздатності їхньої пропозиції.

Учасники беруть на себе значні зобов’язання щодо залучення та розвитку національного робочого ресурсу. Так, на етапі геологорозвідки до робіт буде залучено мінімум 50% українського персоналу, на етапі розробки – мінімум 75%.

«Це перша велика нафтогазовидобувна компанія із часів Shell, яка вирішила інвестувати в Україну з метою видобутку природного газу. Співпраця в рамках УРП найбільшої державної газовидобувної компанії України та Східної Європи Укргазвидобування із провідного світовою нафтогазовою компанією Vermilion Energy, яка володіє новітніми технологіями, може надати необхідний поштовх для досягнення газової незалежності України. Дніпровсько-Донецька западина – це першокласний газоносний басейн, який отримає надзвичайні переваги від нового етапу геологорозвідки та технологій розробки. У разі, якщо наші заявки будуть визнані найкращими, ми очікуємо на розробку цих ділянок у співпраці з Vermilion за найвищими стандартами сталого екологічного, соціального розвитку та управління»,– підсумував директор дивізіону «Інтегрований газовий бізнес» НАК «Нафтогаз України» Андрій Фаворов.

Довідково

1. НАК «Нафтогаз України» — одна з найбільших компаній в Україні та провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу країни. Нафтогаз — це вертикально-інтегрована нафтогазова компанія повного циклу, що охоплює розвідку та розробку нафтогазових родовищ, видобуток та пошукове буріння, транспортування і зберігання нафти та газу.

2. Укргазвидобування — найбільша газовидобувна компанія в Україні, на яку припадає 75% внутрішнього видобутку газу. Єдиним її акціонером є Нафтогаз. УГВ — вертикально-інтегрована компанія повного циклу: від пошуково-розвідувальних робіт до розробки, видобування, транспортування, переробки вуглеводнів та продажу готових нафтопродуктів.

3. Vermilion Energy – міжнародна  нафтогазова компанія, акції якої розміщені на Нью-Йоркській та Торонтській фондовій біржах. Її діяльність зосереджена у трьох основних регіонах: Північна Америка (Канада, США), Європа (Франція, Нідерланди, Німеччина, Ірландія, Хорватія, Угорщина, Словаччина) та Австралія. Компанія володіє значним досвідом та технологіями у видобутку вуглеводнів на суші та морі, і зокрема напівтрадиційних та нетрадиційних покладів.

2. Інші умови меморандуму про співпрацю:

Час до отримання першого газу, від дати підписання Договору про УРП, становить в середньому 2.5-3 роки чи менше, залежно від ділянки.

Учасники зобов’язуються забезпечувати вільний доступ українських виробників та постачальників до постачання товарів, робіт та послуг, а також надавати їм перевагу, з урахуванням вимог законодавства України та з дотриманням вищевказаних принципів під час закупівель, а також за умови, що вони відповідають вимогам тендерної документації та пропонуються на рівних або кращих умовах стосовно ціни, строку виконання, якості та відповідності міжнародним стандартам.

  3. Унікальні технології, які будуть використані у видобуванні, в т.ч. унікальні технології Vermilion Energy:

виконання передових аналізів кернового матеріалу, включаючи мінералогію, концентрацію загального вмісту органічного вуглецю. При відборі керну буде застосуватися сучасні керновідбірники.

Обробка та інтерпретація сейсмічних данних за допомогою новітніх методів (PreStack Time Migration) та технологій (Midland Valley), процедури інверсії (в ПЗ Hampson Russell), проведення AVO аналізу.

Проведення 3Д сейсміки за широкоазимутальною методикою.

Новітні технології буріння: використання безглинистих розчинів на водній основі, застосування безкабельних телеметричних систем, застосування роторних керованих систем (RSS), використання доліт від провідних виробників Baker Hughes, Schlumberger (Smith Bits), National Oilwell Varco (Reed Hycalog), Halliburton (Security DBS), Varel International, обладнання нового покоління (акселераторів, гвинтових вибійних двигунів і наддолотних амортизаторів), PDC-розбурюваної оснастки обсадної колони.

Використання сучасних бурових верстатів з верхнім приводом (в т.ч. нових верстатів Bentec УГВ).
Використання сучасних геолого-технологічних досліджень із застосуванням сучасних станцій геолого-технологічного контролю.

Сучасні каротажні дослідження у відкритому стовбурі (крос-дипольне широкополосне акустичне сканування, гамма-спектрометрія, компенсований нейтронний каротаж, ядерно-магнітний каротаж тощо).

Технології освоєння: багатоступеневі системами закінчення відкритих та обсаджених стовбурів, технології багатоступеневого ГРП (а основі систем рідин Linear, Hybrid чи Slick Water, мікросейсмічні дослідження, DFIT).

Проведення сучасних лабораторних досліджень.

Комплексна геологічна та інженерна оцінка даних для створення оптимальних перспектив розвідки та планування розвитку, проектування свердловин та впровадження на місцях.

Екологічно-безпечні технології: безамбарне буріння, гідроізоляція шламових амбарів, бентонітові мати для попередження забруднення ґрунтів на бурових майданчиках, застосування геомембран, технології зневоднення бурових шламів очистки та нейтралізації бурових стічних вод, твердої фракції відходів буріння, повернення супутньо-пластової води в залягаючи підземні горизонти, використання зворотних рідин.